Erişilebilirlik

İngiltere Başbakanı Blair Tarihe Geçti - 2003-08-02


İngiltere Başbakanı Tony Blair bugün İngiliz tarihinde İşçi Partisi’nden en uzun süre başbakanlık yapan kişi olarak tarihe geçti.

Başbakan Tony Blair, hükümetinin 6 yıldır işbaşında olmasını, partisini kalıplaşmış sosyalist eğilimlerden uzak tutmaya ve kamu hizmetinde serbest piyasa ekonomisi ilkelerini benimsemesine bağlıyor.

Blair geçen hafta düzenlenen bir basın toplantısında merkezci felsefesini şöyle anlattı:

"Bu yıldönümü, İşçi Partisi hükümetimiz için bir kilometre taşıdır çünkü tüm zamanların en uzun süre işbaşında kalan İşçi Partisi hükümetiyiz. Bunu, ülkeyi merkezden yöneterek, ekonomik istikrarın önemini göz önünde bulundurarak ve sosyal adalet kavramını günümüz dünyasına uyarlayarak başardık. Modern sosyal demokrasi, bugünün İşçi Partisidir ve böyle olmaya devam etmelidir."

Blair hükümetinden önce İşçi Partisi’ni en uzun süre görev başında tutan isim Clement Atlee’ydi. Atlee 1945-1951 yılları arasında 6 yıl 93 gün boyunca başbakanlık yapmıştı. Atlee, İngiltere’de hastaların ücretsiz tedavi görmesini sağlayan Ulusal Sağlık Hizmeti’ni kuran başbakandı.

Başbakan Tony Blair, 18 yıllık Muhafazakar Parti yönetimini sona erdirerek İşçi Partisi’ni 1997’de iktidara getirdi.

Blair, görev süresince Afganistan, Irak, Kosova ve Sierra Leone’ye asker göndererek Amerika’nın terörle savaşta en yakın müttefiki olduğunu gösterdi.

İç politikada ise Blair, Kuzey İrlanda’yla barış anlaşmasına varılmasına yardımcı oldu. İskoçya ve Galler’e daha fazla özerklik tanıdı. İngiltere Bankası’nı faiz oranlarını belirlemede serbest bıraktı. Ve yargı sistemine ilişkin köklü reformlar açıkladı.

Tahmin edilebileceği gibi muhalefet partileri bu değişikliklerin çoğuna karşı çıktı. Fakat geçtiğimiz aylarda Irak’ın oluşturduğu askeri tehdidi abarttığı gerekçesiyle Blair’in popülaritesi düşmeye başladı. Blair ise suçlamaları reddediyor.

Başbakan Blair, hükümetine olan güveni sağlamak için daha çok çalışması gerektiğini fakat eninde sonunda kendisinin dış politikadan çok iç politikayla ilgili konularda eleştirileceğini söylüyor.

"Yıl içinde hangi konular kamuoyunu meşgul ederse etsin önemli olan halkın bizi ekonomi, sağlık hizmetleri, okullar ve suçlarla mücadele konularında attığımız adımlara göre değerlendirmesi... Halk için önemli olan konular bunlardır."

Başbakan Blair 2006’da yapılacak seçimlerden üçüncü kere galip çıkma olasılığını da gözardı etmiyor. Blair şöyle diyor:

"Hala yapılacak çok iş var. Benim bu işleri başarmadaki isteğimse tükenmedi. Fakat sonunda kimin seçileceğine halk karar verecektir."

İşçi Partisi’nden bazılarıysa Tony Blair’in yeniden aday olmasını istemiyor. İki bakanın istifası ve parlamentonun üçte birinin Irak’ta savaşa karşı oy vermesiyle parti içi muhalefet baş gösterdi.

Pek çok sendika lideri de Başbakan Blair’den hoşnut değil... Ayrıca Blair ve Hazine Bakanı Gordon Brown’ın mevkilerini değiş tokuş edecekleri yönünde söylentiler var.

Eğer Blair 2009 yılına kadar başbakanlıkta kalmayı başarabilirse Muhafazakar Parti eski lideri Margaret Thatcher’in herhangi bir partiden en uzun süre başbakanlık yapma rekorunu kırabilecek. Margaret Thatcher yaklaşık 12 yıl görev başında kaldıktan sonra 1990 yılında istifa etmişti.

XS
SM
MD
LG