Erişilebilirlik

ABD, Irak'ta BM'ye Geniş Yetkiye Karşı - 2003-08-02


ABD, Irak’ta BM’e daha geniş yetki verilmesini sağlayacak yeni bir karar tasarısına soğuk bakıyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre Bush yönetimi, resmi açıklamaların aksine böyle bir karar tasarısını BM Güvenlik konseyinden çıkartmak için yeterince çaba harcamıyor.

Haberde, Bush Yönetiminin Birleşmiş Milletler'e Irak’ta daha fazla rol verilmesinin ABD'nin kontrolünü azaltmasından kaygı duyduğu belirtiliyor.

Üst düzeyde Amerikalı yetkililer, Dışişileri bakanı Colin Powell’in, geçen Mayıs ayında çıkarılan ve Amerika’ya uluslararası alanda tanınmış yeni Bağdat hükümeti kuruluncaya kadar Irak’ın yönetiminde tam yetki veren 1483 sayılı BM kararını değiştirecek yeni bir karar tasarısı üzerinde çalıştığını söylüyor.

Yeni karar tasarısı, ABD'nin Irak’ta üslendiği askeri ve mali yükü azaltma amacıyla BM’ye daha fazla rol verilmesini öngörecek.

Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith, Bush Yönetiminin yeni karar tasarısına karşı olduğu haberlerinin doğru olmadığını söyledi. Ancak Bush yönetimi yetkilileri özel konuşmalarında ABD'nin Irak yöneticisi Paul Bremer ve komutanların otoritesini azaltacak bir karar tasarısından kaygı duyduklarını saklamıyor.

Nitekim Savunma bakanı paul Wolfowitz Salı senatoda yaptığı konuşmada bayka ülkelerin Irak’taki barışgücüne katkıda bulunmasını kolaylaştırıcak bir kara tasarısını memnunlukla karşılayacaklarını ancak Paul Bremer ve diğerlerinin yetkisini sınırlayacak bir karar tasarısına karşı olduklarını belirtti.

Adınını açıklanmasını istemeyen bir üst düzeyde yetkili Washington Post gazetesine Bush Yönetiminin ikinci bir karar tasarısı istemediklerini çünkü diğer ülkelerden halen BM kararı olmaksızın aldıkları mali ve askeri desteğin kendileri için yeterli olduğunu açıkladı.

Bush Yönetimi, mevcut 1483 sayılı Güvenlik Konseyi kararının birçok ülkeye Irak’ın yeniden inşasına katılmak için gerekli siyasi desteği sağladığı görüşünde..Gerçekten de Konsey kararı, BM, uluslararası mali kuruluşlar ve diğer ülkelerin Irak’ın yeniden inşasına katılmaları için gerekli yasal zeminin bulunduğunu belirtiyor.

Ancak BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak’ta daha geniş bir uluslarararası örgütlenmeye izin verecek ikinci bir karar tasarısının dünya liderleri tarafından kuvvetle desteklendiğini söyledi.

Kofi Annan, birçok ülkenin Irak’a barışgücü askeri göndermek için yeterli BM kararı bulunmadığı görüşünde olduklarını belirtti.

Annan, birçok ülkenin ancak BM tarafından görevlendirilmiş bir kuvvetin komutası altında hizmet etmeleri halinde asker gönderebileceğini sözlerine ekledi.

Powell’in, yeni bir karar tasarısı üzerinde çalıştığı yolundaki son açıklamalarına rağmen üst düzeyde bir BM diplomatı, Ulusal Güvenlik danışmanı Condoleeza Rice’ın, Güvenlik Konseyi üyelerine Irak için yeni bir karar tasarısı üzerinde düşünmek için çok erken olduğunu bildirdi.

İngiltere, Almanya ve Rusya Powell’in son açıklamalarını resmen memnunlukla karşılamakla birlikte özel konuşmalarında uluslararası asker katkısını artıracak yeni bir karar çıkartabilmek için ABD'nin bir dizi ödün vermesi gerektiği gerçeğini kabul ediyor.

Bu arada Bush Yönetimi, Senato’un oybirliği ile aldığı karara rağmen NATO’ya da Irak’ta barış gücü komutasını devralması için resmen başvurmaktan kaçınıyor.

XS
SM
MD
LG