Erişilebilirlik

ABD'de Yatırımcının Güveni Yeniden Kazanıldı - 2003-07-31


ABD'de geçen yıl yaşanan şirket skandallarının ardından, Kongre, şirketleri daha sıkı denetleyebilmek için bazı yeni uygulamalar başlatmıştı.

Şirketleri denetleyen hükümet kuruluşu bu yeni uygulamalar sayesinde, yatırımcı güveninin yeniden kazanılmaya başlandığını açıkladı.

Amerika’nın Sesi muhabiri Barry Wood’un haberi şöyle:

Türkiye’deki Sermaye Piyasası Kurulu’nun ABD'deki karşıtı olan Securities and Exchange Komisyonu’nun Başkanı Willam Donaldson, geçen yıl skandallar sonucu iflas ederek batan ENRON enerji ve WorldCom telekomünikasyon şirketlerinin işlemleriyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

Donaldson, bu şirketin yöneticilerinin mahkum olup olmayacakları konusunda bilgi vermemekle birlikte, şirketlerin hileli yollara baş vurmasını önleyecek tüm yasal önlemlerin alındığını bildirdi.

Bush yönetimi tarafından Sermaye Kurulu Başkanlığına atanmadan önce Wall Street’te yatırım bankacılığı yapmış olan Donaldson, şirket yolsuzluklarının, 80’lı yıllarda Internet devriminin, yeni ekonomi adıyla bilinen oluşuma imkan verdiği dönemde başladığını söyledi.

Donaldson, Washington’da Ulusal Basın Klübü’nde yaptığı konuşmada, birçok Internet şirketinin doğduğu bir ortamda, öteki şirketlerden bazılarının, karlarını yüksek gösterebilmek için muhasebe kurallarını çiğnediğini, hesaplarıyla oynadıklarını bildirdi.

Internet şirketlerinin borsada yarattığı şişirilmiş fiyatların sona ermesi ve düşüşün başlamasıyla birlikte, hileli yollara baş vuran Amerikan şirketlerinin yaptıkları usulsüzlükler de ortaya çıkmaya başlamıştı.

Donaldson şöyle konuştu:

"1929 yılındaki büyük düşüş gibi, 2000 yılında da borsalardın düşmeye başlaması, gerçeklerin ortaya dökülmesini sağladı. 2001 Ekim ayında ENRON olayıyla birlikte, borsaların yükseldiği dönemde, iş dünyasının temelini oluşturan iş ilkelerinden büyük tavizlerin verildiği anlaşılmaya başladı."

Merkezi Houston’daki dev ENRON enerji şirketinin batışı, Amerikan tarihinin en büyük iflaslarından biri oldu. Binlerce kişi işini kaybetti ve şirketin borsadaki değerinde milyarlarca dolarlık kayıp meydana geldi.

Borsaları, şirketleri ve finans dünyasını denetleyen Securities And Exchange Komisyonu’nun Başkanı Willam Donaldson, şirketlerin açıkladıkları muhasebe hesapları ve diğer bilgilerin artık doğru olduğuna kanaat getirdikleri taktirde, yatırımcıların yeniden borsaya dönmeye başlayacaklarını da belirtti.

XS
SM
MD
LG