Erişilebilirlik

Gül CNN'de BM Kararının Yararını Savundu - 2003-07-27


CNN televizyonu, Pazar günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le Washington ziyareti sırasında yapılan bir söyleşiyi yayınladı. CNN program yapımcılarından Wolf Blitzer’in Türk-Amerikan ilişkilerine dair sorularını yanıtlayan Gül, Irak’a asker gönderilmesi konusunun mecliste ele alınacağını, bu konuda bir BM kararının çıkarılmasının herkesin işini kolaylaştıracağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington ziyareti sırasında yapılan söyleşide Irak savaşı ışığında Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi, ilişkilerdeki sorunların giderilerek eski düzeyine getirilebileceğine inandığını söyledi.

CNN televizyonunun “Late Edition” programında, Wolf Blitzer’in sorularını yanıtlayan Gül, Türk halkının, birinci Körfez Savaşı sonrasında yaşadığı ekonomik sıkıntı ve terör sorunu nedeniyle ikinci bir savaşa karşı çıktığını anlattı.

Söyleşide Irak’a barışgücü askeri gönderilmesi konusuna da değinildi. Abdullah Gül, isteğin kendilerine iletildiğini, konuyu meclise götüreceklerini, bu konuda çıkarılacak bir BM kararının ilgili tüm tarafların işini kolaylaştıracağını söyledi. Gül, bu kararın yararlı olacağını ancak şart olmadığını da sözlerine ekledi.

Türkiye için bir tehdit olarak görünen Saddam Hüseyin rejiminin artık iktidarda olmamasından memnunluk duyduklarını söyleyen Abdullah Gül, “Saddam Hüseyin rejiminin kitle imha silahları olduğuna inanıyor muydunuz?” şeklindeki soruyu ise, “Bundan emin değildik, ancak Saddam rejimi son derece kötü bir yönetimdi” şeklinde yanıtladı.

Abdullah Gül’e CNN programında sorulan sorulardan biri de Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in Türkiye’yle ilgili savaş sonrasında yaptığı bir yorumdu. Program yapımcısı Wolf Blitzer, “Bakan Yardımcısı Wolfowitz’in, 'Türkiye’nin hata yaptığını anlayıp, ABD’ye en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceğini bulması gerekiyor’ şeklinde bir açıklaması oldu. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?” diye sordu. Gül ise Türkiye’nin giderek demokratik ve şeffaf bir ülke olduğunu, başbakanlığı döneminde konuyu kendisinin meclis’e getirdiğini ve tezkerenin reddine saygı duyulması gerektiği yanıtını verdi.

Türkiye’nin ABD’deki imajının tezkerenin reddiyle zedelendiğinin hatırlatılması üzerine de Abdullah Gül, “Türkiye’nin katkıları küçümsenmemeli, 10 yıldır uçuşa yasak bölge uygulaması Türkiye’nin katkıları sayesinde uygulamaya konulabildi’ dedi.

CNN’deki söyleşide Türk askerlerinin Süleymaniye’de tutuklanması konusuna da değinildi. Abdullah Gül, talihsiz diye nitelediği bu olayın bölgedeki yerel Amerikalı yetkililerin hatasından kaynaklandığını söyledi ve suikast planı gibi iddiaların mantıklı olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG