Erişilebilirlik

Japonya'da Deprem: 200'den Fazla Yaralı Var - 2003-07-26


Japonya’da, başkent Tokyo’nun 300 kilometre güneyinde meydana gelen bir dizi deprem, can kaybına yol açmamakla birlikte, halka korkulu anlar yaşattı.

Miyagi kentindeki depremlerin en şiddetli 2’si, tam 7 saat arayla meydana geldi. 5,5 ve 6,2 büyüklüğündeki depremler toprak kaymalarına, elektrik kesintilerine ve en az 200 ev ve işyerinin çökmesine sebep oldu.

Bir kadın, deprem sırasında korkudan kendini evinden dışarı attığını, raflardaki herşeyin yere döküldüğünü söyledi.

Depremle birlikle gelen sağanak yağışların daha fazla toprak kaymasına yol açmasından korkan yetkililer, bazı köyleri tahliye etmeye başladı. Birçok köprünün hasar görmesi üzerine tren seferleri durduruldu, bazı yollar trafiğe kapatıldı.

Yetkililer elektrik ve telefon hatlarının kesilmesine rağmen bölgedeki nükleer elektrik santrallerinin zarar görmediğini açıkladılar. Bugünkü en şiddetli 2 depremin merkez üsleri birbirine sadece 5 kilometre uzaklıktaydı. İkinci büyük depremden sonra 386 artçı şok kaydedildiğini bildirdi.

Üç ay önce 7 büyüklüğünde bir depreme sahne olan Miyagi, büyük bir fay hattı üzerinde bulunuyor. Japon uzmanlara göre bugünkü depremlerin Miyagi-Oki/Miyagi depremi adı verilen depremle ilişkisi yok. Her 30-40 yılda bir bölgeyi vuran bu depremin en sonuncusu 1978 yılında meydana gelmiş ve 30 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

XS
SM
MD
LG