Erişilebilirlik

İsrail Batı Şeria'dan Çekilmeye Hazırlanıyor - 2003-07-26


İsrail, Batı şeria’daki iki Filistin kentinden daha askerlerini çekmeye ve asayişi sağlama sorumluluğunu Filistin güvenlik güçlerine devretmeye hazırlanıyor.

Bu konudaki açıklama, Filistin başbakanı Mahmud Abbas’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinden kısa bir süre sonra İsrail başbakanı Ariel Sharon tarafından yapıldı.

Sharon, Savunma bakanı Shaul Mofaz’ın, gelecek hafta başında Filistin Güvenlik güçlerinin komutanı Muhammed Dahlan ile biraraya gelerek çekilme işlemi için hangi kentlerin seçileceği ve devir tarihinin saptayacağını açıkladı.

İsrail televizyonu bu kentlerin büyük olasılıkla Eriha ve Kalkiya olacağını bildirdi. Televizyon haberinde İsrail’in Filistin lidedi yaser Arafat’ı kuşatma altında tuttuğu Ramallah kentinde işgalin devem edeceği belirtildi.

İsrail Filistinlilerin yaşam koşullarını düzetmeye yönelik bir dizi insani önlem de açıkladı. Bu önlemler, Başbakan Ariel Sharon’un Salı günü Beyaz Saray’a yapacağı ziyaretden önce ve sonra uygulamaya konacak.

Önlemler arasında Batı Şeria’daki üç önemli askeri kontrol noktasının kaldırılması, Batı Şeria yollarının trafiğe açılması ve İsrail’in Filistin yönetimine daha fazla miktarda vergi geliri devretmesi yeralıyor.

Ayrıca İsrail, Filistinlilere İsrail’e geçip çalışabilmeleri için 8 bin 500 yeni giriş izni daha vermeyi kabul etti. Bunun dışında Filistin mallarının İsrail’e ithalini önleyen kısıtlamaların daha da hafifletilmesi bekleniyor.

Öte yandan bir haftadan beri kayıp olan bir İsrail askerinin aranmasına bugün de devam edildi. Yaklaşık 500 polis ve gönüllü, İsrail’in kuzeyiyle Nazaret arasında kalan bölgeyi taradı. İsrail polisi, askerin Filistinli militanlar tarafından kaçırıldığını ya da öldürüldüğünü sanıyor.

XS
SM
MD
LG