Erişilebilirlik

Wolfowitz: 'Direnişin Boyutlarını Tahmin Edemedik' - 2003-07-24


ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz’e göre, Irak'taki Amerikan askerlerinin bazıları, ‘kiralık katiller’ eliyle öldürüldü.

Wolfowitz, Irak Savaşı planlanırken yapılan en büyük hatanın, savaştan sonra Saddam Hüseyin’in iktidardan uzaklaştırılan taraftarlarının göstereceği direnişin boyutlarını iyi tahmin edememek olduğunu söyledi.

5 günlük Irak gezisinden yeni dönen Wolfowitz, Amerikan askerlerine yönelik gerilla saldırılarının farklı bir yönü olduğunu söyledi.

Wolfowitz "Sanırım bu dünyadaki ilk kiralık katil kullanılan gerilla savaş taktiği oluyor. Kiralık katillere gidip, bir Amerikan askerini vurmaya 500 dolar verme gibi bir taktik uyguluyorlar." dedi.

Savaşın bitiminin ilan edildiği 1 Mayıstan beri, Irak’ta 40’a yakın Amerikan askeri öldürüldü.

Bakan Yardımcısı, orta ile üst düzey Baas yöneticilerinin para karşılında Amerikan askerleri vuracak kiralık katiller bulduklarını iddia etti.

ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Wolfowitz şunları dedi:

"Bir genci ölüme, çok az bir para karşılığında da bir başka genci cinayete göndermekten hiç çekinmedikleri açık. Bu sorunun çözümünün, orta ve yüksek düzeydeki Baas mensuplarını temizlemek olacağına inanıyorum."

Gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen Savunma Bakanı Yardımcısı daha fazla ayrıntılı bilgi vermedi. Wolfowitz, Amerikan ordu mensuplarının bu konuda yeterince kanıt topladığını ve bu bilgilerin bir bölümünün Iraklıların kendisinden geldiğini söyledi.

Wolfowitz şöyle konuştu:

"Kanıt, Iraklılar dahil, birçok kaynaktan geldi. Bunları sadece askerlerden duymadım, konuştuğum Iraklılarda aynı şeyleri söyledi. Bu yöndeki bilgilerin yakalanan kişilerden de geldiğine eminim."

Wolfowitz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Iraklılarda, eski rejim korkusunun hala çok yaygın olduğunu da ifade etti.

Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in iki oğlunun ölümü gibi gelişmelerin, halktaki bu yaygın korkuyu azaltmakta büyük rol oynayacağını da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG