Erişilebilirlik

Uday ve Kusay'ın Cesetleri Teşhis Edildi - 2003-07-23


Irak'taki koalisyon güçlerinin komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, Saddam Hüseyin’in oğullarının öldüğünü açıkça gösteren fotoğraf ya da bir başka kanıt sunmadı. Ancak General Sanchez, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında cesetlerin kesinlikle teşhis edildiğini açıkladı:

"Eski rejimin üst düzey yetkilileri kimlik tesbiti için gelip cesetlere baktılar. Dört yetkili, ayrı ayrı cesetlerin Saddam Hüseyin’in oğullarına ait olduğunu doğruladı".

General Sanchez, kimlik tespiti için ayrıca Udey ve Kusey’in diş raporlarının incelendiği ve röntgen kullanıldığını da söyledi. Saddam’ın oğullarının ölümünü, Irak’ta Amerikan kuvvetlerine karşı direnişin sona ermesine yolaçacak bir dönüm noktası olarak tanımlayan General Sanchez şöyle dedi:

"Udey ve Kusey’in ölümü, bence, direniş ve mücadele verdiğimiz yıkıcı unsurlar açısından elbette bir dönüm noktası olacaktır..Ama görevimiz henüz bitmedi. İzlemeye devam edeceğimiz hedef listemizde başka unsurlar ve kişiler var."

Hedef listesinin başında Saddam Hüseyin’in geldiğini vurgulayan General Sanchez, koalisyon güçlerinin kaçak Irak liderini yakalamak için tüm gücüyle çalışacağını söyledi.

General Sanchez, Saddam’ın oğulları ve onlarla birlikte Musul’daki evde barikat kuran diğer iki kişinin öldürülmesi kararını savundu.

Sanchez olay yerindeki komutanın, mevcut koşullara bakarak bu kararı verdiğini ve kendisinin bu kararı sorgulayacak durumda olmadığını bildirdi. Bu kişilerin teslim olmaları için yapılan çağrıları reddettiklerini ve ABD askerlerine sürekli ateş açtıklarını belirten General Sanchez, eve atılan tanksavar roketlerinin büyük olasılıkla üçünü öldürdüğünü açıkladı.

Sanchez, askerlerin eve girmeleri ve kalan dördüncü kişiyi vurmasıyla çatışmanın sona erdiğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG