Erişilebilirlik

Blair Kongre'ye Hitap Etti - 2003-07-18


İngiltere Başbakanı Tony Blair, kitle imha silahları bulunamasa bile, açılan savaşın haklı olduğunu söyledi:

"Silahlar konusunda hatalı olsak bile, en azından insanlık dışı kan dökümü ve eziyetten sorumlu bir tehdidi ortadan kaldırdık."

Blair, Irak’ın yarattığı tehdidi karşılıksız bırakmanın, tarihin affetmeyeceği bir hata olacağına da işaret etti.

Margareth Thatcher’dan beri Amerikan Kongresi’ne ilk hitap eden İngiltere başbakanı olan Blair, Irak’ta başlanan iş tamamlanıncaya kadar ülkesiyle Amerika’nın işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

"Irak’a demokratik bir hükümet vaad ettik ve bunu yerine getireceğiz."

Kongre'de çok sıcak bir kabul gören İngiltere Başbakanının konuşması da sık sık ayağa kalkan Kongre üyelerinin alkışlarıyla kesildi. Bu, Blair’in kendi parlamentosunda karşılaştığından çok farklı bir tablo idi.

Blair, Irak Savaşı yüzünden İngiliz parlamentosunda ağır saldırılara hedef oluyor. Amerikan Kongresi’nin birçok üyesi Blair’in, İngiliz kamuoyuna rağmen Amerika’nın yanında yer alarak Irak savaşına girmesini büyük bir cesaret olarak niteliyor.

Fakat İngiliz vatandaşları Başbakan Blair’i Amerika’ya çok yakın görüyor, muhalifleri de kendisine “Bush’un Fino’su” diyor.

Blair, muhaliflerinin eleştirilerini boşa çıkartma çabasıyla Bush yönetimini çok yumuşak bir tonla eleştirmekten de geri kalmadı. Başbakan Blair, Amerika’yı savaşa karşı çıkmış olan Avrupalı müttefiklerine kin duymamaya çağırdı. İngiltere Başbakanı, “Avrupa’yı boşlamayın, birlikte çalışın” şeklinde konuştu.

Amerika Temsilciler Meclisi, İngiltere Başbakanı’na, sadık desteğinden ötürü Altın Onur Madalyası vermeyi kararlaştırdı. Madalyanın yapım işlemi tamamlanamadığı için, ödül daha sonraki bir tarihte verilecek.

XS
SM
MD
LG