Erişilebilirlik

Senato Savunma Bütçesini Onayladı - 2003-07-18


Amerikan Senatosu, Başkan Bush’un 369 milyar dolarlık savunma bütçesini oybirliğiyle onayladı.

369 milyar dolarlık Savunma bütçesine 62 milyar Dolar tutarındaki Irak savaşı giderleri ve Amerika’nın Afganistan için harcamaları dahil değil.

Bütçe görüşmelerinde, muhalefetteki demokratların istihbarat bütçesiyle ilgili değişiklik önergesi ise kabul gِörmedi.

369 milyar dolarla, savunmaya en fazla kaynak ayıran ülke konumundaki Amerika’nın, 2003 yılında tarihinin en büyük bütçe açığını vereceği açıklanmıştı.

Beyaz Saray, 2003 yılında 455 milyar dolar olarak gerçekleşecek bütçe açığının 2004’te 475 milyar dolara yükseleceğini belirtmişti.

Savunma bütçesinin oybirliğiyle kabul edilmesine rağmen, birçok Demokrat partili senatör, içinde Afganistan ve Irak’taki askeri operasyonlar için ödenek bulunmadığı gerekçesiyle bütçeyi eleştirdi. Başkan Bush’un bu iki ülkedeki askeri faaliyetler için ayrı ödenek isteyeceği sanılıyor. Savunma Bakanlığı yetkililerine göre iki ülkenin işgalinin aylık masrafı 5 milyar Dolar.

Demokrat Partili Senatör Robert Byrd, yönetimi bu konuda açık davranmamakla suçladı, Beyaz Saray’ın ekonomik politikasının ülkeyi iflasa sürüklediğini öne sürdü. Savunma bütçeyle ilgili tartışmaların önemli bir bölümü Irak’la ilgiliydi. Muhalefetteki Demokrat parti, savaş öncesi Irak’la ilgili istihbaratı eleştirdi, Saddam Hüseyin’den gelebilecek tehdidin savaşı haklı göstermek için abartıldığını söyledi. Demokrat Partili diğer Senatörler de benzeri konuşmalar yaptılar, Irak’ın Nijer’den uranyum satın almaya çalıştığı yolundaki iddiaların asılsız çıktığını, Irak’ın sahip olduğu söylenen kitle imha silahlarının hala bulunamadığına dikkati çektiler.

Cumhuriyetçi Partili Senatörler ise yönetimi savundular, özellikle kitle imha silahlarıyla ilgili eleştirilerin haksız olduğunu söylediler. Kentucky Senatörü Mitch McConnell, Saddam Hüseyin rejiminin 1977 yılındaki Kürt katliamını hatırlatarak şöyle dedi:

"Bizi eleştiren Senatörlerin, zehirli gazla öldürülen Kürt çocukların annelerine “Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları yoktu. Sizleri özgürlüğe kavuşturmakla hata ettik.” demelerini isterdim. Binlerce kişinini zehirli gazla öldürüldüğüne tanık oldukları için kitle imha silahları konusunda da bazı Senatörler kadar şüpheci olacağını sanmıyorum."

Kabul edilen rakam mevcut savunma bütçesinden yüzde bir fazla ancak Başkanın istediği miktarın 3 milyar Dolar altında. Savunma Bütçesinin Başkanın imzasına gِnderilmeden ِönce savunma bütçesinin Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilen şekilleri arasında uzlaşma sağlanması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG