Erişilebilirlik

'ABD'de Müslümanlara Yönelik Tacizler Sürüyor' - 2003-07-16


Merkezi Vaşington’da bulunan Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, ABD’deki müslümanlara yönelik saldırıların artmaya devam ettiğini açıkladı.

Konsey son bir yıl içerisinde saldırıya veya ayırımcılığa uğradığını söyleyen 600’den fazla kişinin kendilerine başvurduğunu açıkladı. Bu rakam, 2001 yılına oranla %15, üç yıl öncesine göre ise %64’lük bir artışı gösteriyor.

Amerika-İslam İlişkileri Konseyi Direktörü Nihad Awad, son derece üzücü olarak nitelediği bu gelişmeyi, 2001 terör saldırıları sonrasında başlayıp halen devam eden düşmanlığa bağlıyor. Saldırılar sonrasında ABD Adalet Bakanlığı, yüzlerce Arap göçmeni gözaltına almış, sorgudan geçirmişti. Konsey Direktörü Nihad Awad, ABD’deki Müslümanlar'ın, sadece Arap veya Müslüman oldukları için suçlu bulunabileceklerinden kaygı duyduğunu söylüyor: "ABD’nin güvenlik kaygılarıyla insan hakları uygulamaları arasında denge kurması gerekiyor. Biri için diğerinden vazgeçemeyiz, hem güvenliğe hem de insan haklarına ihtiyacımız var."

Konseye geçen yıl başvuran 600’dan fazla kişi işyerinde ayrımcılığa uğradığını, sözlü veya fiziki hakarete maruz kaldığını ve tutuklandığını bildirdi. Konsey Direktörü Nihad Awad, 11 Eylül terör eylemlerinden bu yana Müslümanlar'a karşı girişilen bu tür saldırıları sona erdirmesi için Bush yönetimine çağrıda bulundu. Awad, "Başkan Bush, bir açıklamasında Müslümanların veya İslam’ın hedef alınmadığını, hedefin terörizm olduğunu söylemişti. Bu mesajın yeniden açıkça verilmesi gerekiyor. Çünkü ABD’deki Müslümanlar hedefin kendileri olduğunu düşünmeye başladı," dedi.

Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, İç Güvenlik Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu yetkilileriyle bu konuda toplantılar yaptıklarını da açıkladı. Konseyin Sözcüsü İbrahim Hooper, bu toplantıların, federal yetkililerin ABD’deki Müslümanlara dair daha iyi fikre sahip olmasını amaçladıklarını söylüyor.

Hooper, "Her ne kadar Amerikan hükümetini eleştiriyor olsak da işbirliğini sürdürüyoruz. Çünkü çoğu zaman ayrımcılık eğitimsizlikten ve yanlış bilgilendirmeden kaynaklanıyor," dedi.

Amerika-Müslüman İlişkileri Konseyi, kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla bu yıl kampanya başlatarak ABD’deki 7 milyon Müslüman’ın diğer insanlar gibi normal bir yaşam sürdürdüklerini anlatmaya çalıştı.

XS
SM
MD
LG