Erişilebilirlik

Açıklama Bekleniyor - 2003-07-15


Irak’ın kuzeyinde Süleymaniye kentinde 11 Türk askerinin gözaltına alınmasını soruşturan Türk-Amerikan ortak komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Türk kaynakları, yapılması beklenen ortak açıklamaya son şeklinin verildiğini, Amerikan tarafının açıklamanın taslağını onay için Washington'a gönderdiğini söylüyorlar.

Türk heyeti de metni başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Komisyon son iki günlük toplantılarında yapılması beklenen ortak açıklamaya son şeklini verdi. Türk televizyonları, yapılması öngörülen açıklamada, gözaltına alma olayının 'üzücü' olduğunun belirtileceğini, ikili ilişkiler ve diyalogun geliştirilmesinin öneminin vurgulanacağını bildiriyorlar.

Haftasonu boyunca iki ülkeden korgeneral düzeyinde ve Ankara’daki Genelkurmay Karargahı’nda yürütülen görüşmelerde tarafların, ortak bir açıklama metni üzerinde anlaştığı belirtiliyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ortak metnin Salı sabahı açıklanacağını duyurdu.

Ortak bildirinin açıklanması için hem Ankara hem de Washington’dan siyasi onay bekleniyordu. Akşam saatlerinde Ankara’daki Fransız Milli Günü resepsiyonunda gazetecilere konuşan Orgeneral Büyükanıt, iki tarafın da bu onayı verdiğini söyledi.

Büyükanıt haftasonu yürütülen komisyon çalışmaları boyunca, iki ülke arasında güven bunalımından öte, iletişim sorunlarının varolduğunun anlaşıldığını ifade etti ve bu iletişim kopukluğunun aşılmasına yönelik eşgüdüme doğru gidildiği konusunda güvence verdi.

Edinilen bilgilere göre, iki tarafın da anlaşmaya vardığı bildiride, 4 Temmuz günü gerçekleştirilen baskını, Amerikan heyetinin “üzücü bir olay” olarak nitelendirdiği belirtiliyor. Ancak Türk tarafının daha önce üzerinde durduğu gibi, sözkonusu açıklamada Türkiye’den özür dilenmesi beklenmiyor.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükanıt, yarın açıklanması beklenen ortak açıklamanın Türkiye’yi tatmin edip etmediği konusunda bir değerlendirmeden kaçındı ve böyle bir değerlendirmenin ancak açıklama duyurulduktan sonra yapılabileceğini belirtti.

Büyükanıt aynı zamanda 4 Temmuz günü yaşanan olayların benzerinin yaşanmaması için Türk ve Amerikan askeri heyetlerinin ortak bir mekanizma kurulması konusunda görüşbirliğine vardığını da iletti.

Amerikan askeri heyetine başkanlık eden Korgeneral John Sylvester’ın beklenmedik bir şekilde Kuzey Irak’a geçerek, gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan Türk subaylarına nezaket ziyareti gerçekleştirmesiyle, iki müttefik arasındaki gerginlik bir nebze de olsa aşılmıştı.

XS
SM
MD
LG