Erişilebilirlik

AIDS Konferansı Başladı - 2003-07-14


Paris’te düzenlenen ve 120 ülkeden bilim adamlarıyla sağlık uzmanlarını bir araya getiren dört gün süreli AIDS konferansına, dünyanın dört bir yanından politikacılar ve iş dünyasından isimler de katılıyor.

Konferans, Fransız bilim adamlarının HIV virüsünün AIDS'e yol açtığını ispatlamalarının 20. yıldönümüne rastlıyor.

Konferansta, AIDS’e karşı mücadelenin 20 yılı ele alınıyor. Ayrıca tedavi konusundaki yeni araştırmalar ve ilaçlar değerlendiriliyor. Çarşamba gününe dek sürecek uluslararası AIDS konferansında, yeni aşı metodları ve hastalıkla mücadelenin finansmanı tartışılıyor. Hastalığın ortaya çıkarıldığı 1981 yılından bu yana dünyada 60 milyon kişinin AIDS olduğu tahmin ediliyor.

Konuşmacılardan Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso, cinsel perhizin AIDS'e çare olmadığını vurgulayıp, ABD’nin bu konudaki politikasını eleştirdi. Cardoso’ya göre, Brezilya'daki deneyim, cinsel perhiz ya da tek eşlilik önerileri, belirsiz ve tutarsız mesajlar içerdiğinden, bunun insanlara yanıltıcı bir güvenlik duygusu verdiğini ortaya koydu.

Cardoso, konuşmasında, ülkesinde AIDS nedeniyle hayatını kaybedenlerin yarı yarıya azaldığını söyleyerek, bütün ülkeleri Brezilya'nın deneyiminden faydalanmaya davet etti. Ülkesinde AIDS’e neden olan HIV virüsü taşıyanların sayısının yaklaşık 600,000 olduğunu aktaran Brezilya eski Devlet Başkanı, hastalığın pençesindeki kesimin daha çok kadınlar ve yoksullar olduğunu vurguladı.

Konferansa aralarında Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela’nın da bulunduğu çok sayıda politikacı da katılıyor.

Geçen hafta beş ülkeyi kapsayan Afrika gezisi gerçekleştiren Başkan Bush, Afrika ve Karaibler için geliştirdikleri beş yılı kapsayacak 15 milyar Dolar'lık AIDS’le savaş girişimi üzerinde durmuştu. Bush, ABD’nin sadece güçlü bir ülke olmadığını, AIDS’e yakalanmış insanlara karşı şefkat duyduğunu bildiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG