Erişilebilirlik

Belçika'ya Fas Asıllı Müslüman Kadın Bakan - 2003-07-13


Belçika ile ABD ve İsrail arasında gerginliğe yol açan savaş suçları yasası, ülkenin yeni federal hükümeti tarafından değiştiriliyor. Ülkenin kuzeyi ile güneyini temsil eden liberal ve sosyalist partilerin oluşturduğu koalisyon hükümeti yabancı asıllı vatandaşlarına da bir jest yaptı. Kraliyet tarihinde ilk kez Faslı Müslüman bir kadın politikacı bakan oldu. 7 kadın bakanın yer aldığı kabinede 2. kez başbakanlık koltuğuna oturan Guy Verhofstadt’ın yardımcılıklarından biri de yine kadın bir bakana verildi.

Avrupa Birliği’nde Kara Afrikalı bir bakan görevlendirerek bir ilke imza atan Fransa’yı bu kez Belçika izledi. Kral 2.Albert önünde yemin ederek dün göreve başlayan kabinede Fas asıllı Anissa Temsamani istihdamdan sorumlu bakan yardımcılığına atandı. 37 yaşındaki Temsamani, geçtiğimiz 18 Mayıs seçimlerinde Flaman Sosyalist Partisi’nin Anvers listesinde milletvekili seçilmişti. İktidar ortakları böylece yabancıların uyumuna ve ülkenin yönetimindeki konumlarına önem verdiklerini kanıtlamış oluyorlar.

Yeni hükümetin bir başka özelliği de Avrupa Birliği’nde kadınlara tanınan %30 kotasına riayet etmesi ve yardımcılarıyla birlikte 20 bakandan oluşan kabinede 7 kadın bakan görevlendirmesi oldu. Guy Verhofstadt’ın 2. başbakanlığında yardımcılıklarından birini de yine bir kadın politikacı yapıyor. Kabinenin en genci de yine bir kadın bakan. 28 yaşındaki Freya Van Den Bossche çevre ve tüketicilerin korunmasından sorumlu olacak. Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında değişiklik olmadı. Louis Michel ve André Flahaut koltuklarını korudular. Türkiye’nin yakından tanıdığı Didier Reynders de yeniden Maliye Bakanı olarak görevlendirildi. Hükümetin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlığı ise, Türk seçmenlerin de oy verdikleri Anderlecht Belediyesi'nin eski başkanı Jacques Simonet’ye verildi. Dışişleri eski bakanlarınan ve Erdal İnönü’nün yakın dostu Henry Simonet’nin oğlu olan Jacques Simonet, sosyalist partili babasına karşılık liberal partide politikacılık yapıyor. Hükümetin 2 aylık bir gecikme sonucu kurulması, liberaller ile sosyalistler arasındaki pazarlıkların uzamasından kaynaklandı.

Bu pazarlıklar listesinde yer alan önemli konulardan biri de Brüksel ile Washington ve Tel Aviv arasında gerginlik yaratan, savaş suçları yasasıydı. Yeni hükümet ortakları vardıkları uzlaşı sonucu dünyanın herhangi bir ülkesinde işlenen insanlık ve savaş suçlarıyla ilgili olarak Belçika’da dava açılmasına olanak sağlayan yasada istismarı önleyecek yönde düzenleme yapılmasında mutabık kaldılar. Son olarak Sabra ve Şatila katliamından İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Irak Savaşı’ndan dolayı da George Bush ve General Frank ile İngiltere Başbakanı Tony Blair hakkında dava açılması için başvuru yapılmıştı. Yasaya göre suçlanan kişi Kraliyet’e adım attığı andan itibaren tutuklanarak yargı önüne çıkartılmak zorundaydı. Yeni düzenleme ile insanlık ve savaş suçlarının kurbanları ile zanlılarının Belçika vatandaşı olması veya ülkede oturması şartı aranacak. Daha önce açılmış davalar da düşecek.

Belçika’nın yaş ortalaması 40 civarında olan yeni koalisyon hükümeti önceliği istihdama ve yeni işyerlerinin açılmasına verecek. Başbakan Verhofstadt, 2007 yılına kadar 200 bin kişiye iş olanağı yaratma ve patronlar üzerindeki mali yükü de azaltmayı vaat ediyor. Koalisyon ortağı sosyalistlerin sosyal güvenlikle ilgili bütçe payını artırma isteği de kabul edildi. Bütçenin halk sağlığıyla ilgili faslı icraat programı çerçevesinde %4,5 oranına artırılacak. Hükümet bütçeye gelir katkısı sağlama yolunda, sigara ve motorlu araç yakıtları üzerindeki vergiyi yükseltecek. Elbette bu da fiyatların artmasına yol açacak. Ayrıca yatırımları teşvik çerçevesinde, ülke dışındaki sermayenin dönüşüne yol açacak yönde esnek bir politika izlenecek. Geçtiğimiz yıllarda işverenler ve yatırımcılar üzerindeki vergi yükü ve sosyal ödenek payının çokluğu yüzünden, sermaye sahipleri ABD ve Uzak Doğu ülkeleri gibi daha elverişli şartlara sahip ülkelerde yatırım yaparak paralarını işletme yoluna gitmeye başlamışlardı. Ayrıca, el emeğinin daha ucuz olduğu, merkezi ve doğu Avrupa ülkelerine de adeta sermaye göçü başlamıştı. Bu durum ve Kraliyet’te artan şirket iflasları, işsizler sayısının giderek çoğalmasına yol açmıştı. Koalisyon iktidarının liberal ortaklarının işverenleri ve sermaye sahiplerini, sosyalist ortaklarının da çalışan kesimi ve işsizleri koruma altına alacak tedbirler üzerinde de mutabık kaldıkları bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG