Erişilebilirlik

İngiltere Israrlı - 2003-07-13


İngiltere, Irak’ın Afrika ülkesi Nijer’den uranyum satın almaya çalıştığı yolundaki iddiasını tekrarladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, bu iddianın, hükümetinin Amerika’yla paylaşmamış olduğu ve güvenilir bulduğu istihbarata dayandığını söyledi.

Irak-Nijer bağlantısı ilk kez İngiliz hükümeti tarafından geçen yıl ortaya atılmış ve Başkan Bush, Ocak ayında yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında bu iddiayı dile getirmişti. Ancak, İngiliz hükümetinin açıkladığı bu konudaki raporun sahte belgelere dayandığı ortaya çıktığı için Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde Nijer bağlantısının temelden yoksun olduğunu açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw’un açıklaması, Avam Kamarası Dışişleri Komisyonuna gönderdiği bir mektupta yeraldı. Son haftalarda, İngiltere ve Amerika’nın, Irak’a savaş açma kararını haklı göstermek için, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yolundaki bilgileri abarttığı yolunda eleştiriler yapılıyor.

Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA başkanı George Tenet, önceki gün, Nijer bağlantısıyla ilgili sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyledi. Tenet, bu konunun, Başkan Bush’un, Ocak ayında yaptığı konuşmada Irak’a savaş açma gerekçelerinden biri olarak kullanılmamış olması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG