Erişilebilirlik

Irak'ta Ulusal Konsey İlk Toplantısını Yaptı - 2003-07-13


Irak’ta yeni kurulan geçici konsey bugün ilk toplantısını yaptı. 25 üyeli konsey, Irak’taki çeşitli siyasi, dini ve sosyal grubu temsil ediyor. Konsey, bakanları atama, yeni anayasa ve bütçeyi hazırlama, seçimler ve yeni bir hükümetin çalışması için gerekli altyapıyı düzenleme yetkisine sahip olacak. Buarada Irak'ın Amerikalı Yöneticisi Paul Bremer, bugün Irak’ta yaptığı televizyon konuşmasında konseyin Irak halkına ülkelerini yönetmede merkezi bir rol verdiğini söyledi. Bremer, Amerikan kuvvetlerinin Irak’ta ne kadar kalacağının, Irak halkının anayasayı onaylamasına ve konseyin çalışmasına bağlı olacağını bildirdi. Bremer, New York Times gazetesinde bugün yayınlanan yazısında da, konseyin gerçek bir iktidarın yetkilerine sahip olacağını ve yeni anayasanın hazırlanma sürecini düzenleyeceğini açıkladı. Irak’ın yeni yönetici konseyi 25 kişiden oluşuyor. Konsey üyeleri, Irak’ın birçok bölgesindeki yetkililerin yardımı ve toplumun birçok kesiminin temsilcilerine danışarak atandı. Üyelerden Adnan el Bakheçi uzun yıllar süren diplomatlığı ve işadamı deneyimi nedeniyle seçilmiş. Bakheçi, Saddam Hüseyin öncesinde, Dışişleri bakanı olarak görev yapmış ve 1959-1969 yılları arasında Irak’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği görevinde bulunmuş. Bakheçi, konseyin geçici olduğunu ve yeni anayasa taslağını hazırlayacak daha büyük bir yönetimin ilk aşaması olduğunu vurguluyor. Bütün bunların ardından yapılacak serbest seçimlerle Irak’ın yeni hükümeti belirlenebilecek.

"Bu attığımız ilk adım olacak. Konsey bütün gerekli kanun tasarılarını ve ana yasa taslağını hazırlayacak, nüfus sayımı yapacak, siyasi partiler yasasını düzenleyecek ve daha birçok konuda çalışmalarda bulunacak. Konseyin bir görevi de bütçe üzerinde olacak ve mali sorunların giderilmesiyle işsizliğin önlenmesi gibi konularda çözümler üretecek."

Konsey’de birçok kesimden temsilciler var. Bunlar arasında önde gelen Şii ve Sünni partilerin temsilcileriyle laik parti temsilcileri ve bağımsız politikacılar da bulunuyor. Konsey tümüyle bağımsız değil. Konsey üyelerinin önemli konularda Amerika’nın öncülüğündeki yöneticilere danışması gerekecek. Bakheçi, Konseyin önündeki en büyük görevin, ülkede Amerikan ve İngiliz kuvvetlerine karşı artan saldırıları durdurmak olduğunu söylüyor. Irak’taki büyük askeri operasyonların bittiğinin açıklandığı 1 Mayıs tarihinden bu yana 40 Koalisyon askeri çatışmalarda hayatını kaybetti. Saldırıları Saddam’a hala bağlı olanlarla İslamcı militanların düzenlediğine inanılıyor.

Yönetici Konsey’in ne kadar bir yetkiye sahip olacağı, hala açık değil. Birçokları seçimle göreve gelmemiş bu siyasi yapıya hala kuşku ile bakıyor. Ay başında Irak’ın en üst düzey Şii lideri bir fetva yayınlayarak konseye karşı olduğunu açıkladı. Irak’taki Şiiler ülke nüfusunun yüzde 60ını oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG