Erişilebilirlik

Sorumlu CIA Direktörü mü? - 2003-07-12


Başkan Bush, bu yılın başında, Irak’ın Afrika’dan uranyum satın aldığına dair suçlamayı dile getirdiği “Birliğin Durumu” konuşmasının, Amerikan istihbaratı tarafından onaylandığını söyledi. Afrika gezisini sürdüren Bush, Uganda’nın Entebbe kentinde gazetecilerle konuşurken, Ocak ayında yaptığı konuşmayı savundu.

Başkanın gezisine katılan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice da Bush’un Ocak ayında yaptığı konuşmanın tümünün Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'nin direktörü George Tenet tarafından onaylandığını belirtti.

Başkan Bush, bu yıl Ocak ayında Kongre önünde yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında, Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı mutlaka harekete geçmek gerektiğini söylerken, Saddam’ın Afrika ülkelerinden uranyum almaya çalıştığını söylemişti.

Amerika bunu kanıtladığı varsayılan bazı belgeleri Birleşmiş Milletler’e vermiş ancak Birleşmiş Milletler, bu belgelerin sahte olduğunu ortaya koymuştu. Başkan Bush’un Afrika gezisine katılan Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice, Başkanın uçağıyla Uganda’ya giderlerken gazetecilere, Başkanın Ocak ayında yaptığı konuşmadaki bilgilerin, CIA direktörü George Tenet tarafından gözden geçirildiğini söyledi.

Rice “Eğer George Tenet suçlamaların konuşmadan çıkarılmasını isteseydi bunlar konuşma metninde yer almazdı” dedi. Rice, “uranyum konusundaki kanıtların şüpheli olduğu yolunda Başkan’a hiçbir bilgi verilmedi” diye konuştu. Rice, tersine, Beyaz Saray’la CIA arasında Irak’ın, uranyum satın alma girişimi konusunda ayrıntılı konuşmalar geçtiğini, hatta, alınacak uranyumun miktarı ve nereden alınacağına ilişkin bazı bilgilerin Başkanın konuşma metninden çıkarıldığını söyledi.

Condoleza Rice, Beyaz Saray’ın CIA Direktörü Tenet’e sonsuz güven duyduğunu ve kendisinin aslında kimseyi suçlamadığını belirtiyor. Başkan Bush’a da Uganda Başkanı Yoweri Museveni ile görüşmesinin ardından bu konuda sorular soruldu. Başkan, Irak’ı işgal kararını savunurken şöyle dedi: “İstihbarat örgütleri tarafından onaylanan ve Saddam Hüseyin rejiminin tehlikelerini Amerikan halkına anlatan bir konuşma yaptım. Hükümetim, bu tehlikelere karşı gerekli önlemleri aldı. Bunun sonucunda dünya daha güvenli ve barış dolu olacak."

Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Başkan Bush’un, konuşmasında, Beyaz Saray tarafından hatalı olduğu bilinen hiçbir unsura yer vermediğini belirtti.

Oysa Başkanın konuşmasından sadece bir hafta sonra Dışişleri Bakanı Colin Powell, Birleşmiş Milletler’e hitaben yaptığı konuşmada bu suçlamaları gündeme getirmeyi uygun bulmayarak bunlardan sözetmemişti. Powell’in konuyla ilgili kanıtları inceledikten sonra bu şekilde karar aldığı bildirilmişti.

Irak’ın kitle imha silahları edinmeye çalıştığı yolundaki kaygılar, Başkan Bush’un Saddam Hüseyin rejimini işbaşından uzaklaştırmak için askeri yola başvurma kararının başlıca gerekçesini oluşturmuştu. Bağdat’ın düşmesinden buyana iki ayı aşkın süre geçmesine rağmen Irak’ta bu tür silahlar hala bulunamadı.

XS
SM
MD
LG