Erişilebilirlik

Katliamı Anma Töreni - 2003-07-12


Bosna’nın doğusunda binlerce kişi Serebrenica Katliamı'nın sekizinci yıldönümünde, katledilenleri anmak için biraraya geldi. Anma törenine, öldürülenlerin yakınlarıyla katliamdan kurtulanlar katıldı.

Toplu mezarda bulunduktan sonra kimlikleri saptanan 280 ceset de bugün törenle yeniden toprağa verildi. Serebrenica'da öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömülen yüzlerce Müslüman, DNA testiyle kimlikleri belirlenerek bu törenle yeni bir mezarlığa nakledilmiş oldu.

Müslüman Boşnakların dini lideri Mustafa Ceriç, Serebrenica'dan sağ kurtulanlar, yabancı konuklar ve Bosnalı siyasetçilerden oluşan kalabalığa hitap etti ve katliamın insanlık tarihinin en utanç verici olaylarından biri olarak tarihe geçtiğini belirtti.

Bosnalı Sırplar 11 Temmuz 1995’de çoğunlukla boşnakların yaşadığı Serebrenica kentini ele geçirmiş ve yaklaşık sekizbin müslümanı öldürerek toplu mezarlara gömmüştü.

Serebrenica katliamı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Avrupa’da insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak nitelendiriliyor.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Dragan Mikereviç, 1995'te Bosnalı Sırpların işgal etmesinden sonra binlerce Müslüman Boşnağın öldürüldüğü Serebrenica'da o zaman olup bitenleri artık konuşma zamanının geldiğini söyledi. Kasabanın yakınındaki bir anma törenine katılan Sırp lider, Bosna-Hersek'in geleceği için işbirliği yapma arzularını gösterdiklerini söyledi.

Sırplar, bugüne kadar iç savaşla ilgili olarak Boşnakların düzenlediği törenlere bu kadar üst düzeyde katılmamıştı. Eskiden Bosna Sırp yönetimi katliamın olup olmadığını sorgulardı.

XS
SM
MD
LG