Erişilebilirlik

Denktaş'ın Önerilerini Papadopulos Reddetti - 2003-07-12


Kıbrıs Rum hükümeti, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın son barış önerilerini reddetti. Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos, Denktaş’ın önerilerini bilinen taktikler olarak niteledi.

Papadopulos, Denktaş’ın bir yandan iyi komşuluk ilişkleri isterken diğer yandan Kıbrıs’taki "işgalci Türk rejmini" devam ettirmeyi amaçladığını iddia etti. Rum lider, Annan planı çerçevesinde Türk tarafıyla görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu tekrarladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs Rum Yönetiminin Denktaş’ın önerilerini kabul etmesi halinde Türk liman ve alanlarının Kıbrıs Rumlarına açılacağını söyledi.

Denktaş, Lefkoşa havaalanı ve Maraş bölgesinin yeniden açılmasını öngören önlemler paketini dün düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Denktaş Lefkoşa uluslararası havaalanının Birleşmiş Milletler yönetiminde açılmasını, yerleşime kapalı tutulan Maraş'ın da kısmen yine Birleşmiş Milletler denetiminde iki halkın kullanımına sunulmasını önerdi.

Rauf Denktaş basın toplantısında, Ada’nın kuzeyi ile güneyi arasındaki sınır kapılarının açılmasının ardından meydana gelen olumlu havadan yararlanmak gerektiğini vurguladı. Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı, buna dayalı olarak atılacak yeni adımlarla Kıbrıs sorununun çözülmesine zemin hazırlanabileceğini söyledi.

Kıbrıs sorununun çözülmemesinde yıllardır iki halk arasındaki güvensizliğin rol oynadığını vurgulayan Denktaş, özellikle 1993-94 yıllarında Birleşmiş Milletler'in ortaya koyduğu güven arttırıcı önlemlerin gündeme getirilmesini, Genel Sekreter'den istediklerini belirtti. Denktaş bu konuda olumlu adım atılabilirse Türkiye'nin Rumlara deniz ve hava limanlarını açabileceğini, karşılıklı ticaretin başlayabileceğini söyledi.

Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Denktaş'ın önerilerini Türkiye'nin desteklediği belirtildi. Açıklamada Rauf Denktaş'ın önerileri kabul edilirse, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne ait havayolu şirketlerinin Türk hava sahasını ve havaalanlarını kullanabileceği" belirtildi. Açıklamada, hava ve deniz ulaşımı konularında Kıbrıs Türklerine yönelik "haksız ambargo ve kısıtlamaların" da artık sona ermesinin beklendiği kaydedildi.

XS
SM
MD
LG