Erişilebilirlik

El-Baradey İran'a Uzman Ekip Gönderiyor - 2003-07-09


Uluslararası Atom Enerji Dairesi'nin Başkanı, gelecek hafta İran’a bir uzmanlar ekibi göndereceğini açıkladı.

Ekip, İran’ın, nükleer tesislerinin daha sıkı denetlenmesiyle ilgili kaygılarına açıklık getirmeye çalışacak.

Daire Başkanı Muhammed El-Baradey, Tahran’da yaptığı açıklamada gelecek hafta gerçekleşecek ziyaretin, nükleer tesislerin daha sıkı denetlenmesi yolunu açacağı umudunu dile getirdi.

İran, Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed El-Baradey ile nükleer tesislerinin daha sıkı denetlenmesi konusunu görüşmeyi reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, bu aşamada yalnızca El Baradey’in imzalanmasını istediği daha sıkı denetim öngören Ek Protokolü görüşmeye hazır olmadıklarını açıkladı. Sözcü, mevcut görüşmelerin sadece tarafların birbirlerini dinleyip aralarında karşılıklı güvenin kurulmasını sağlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Enerji Dairesi Başkanı El-Baradey ise Dışişleri Bakanı Kemal Harazzi ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İran’ı, nükleer tesislerini daha sıkı denetime açarak, barışcı amaçlar güttüğü konusunda kendisine duyulan uluslararası güveni artırmaya çağırdı. El-Baradey, İran’ın nükleer alandaki çalışmalarında azami açıklık göstermesi ve bu yolla uluslararası toplumda güven oluşturması gerektiğini belirtti.

El-Baradey’in ziyaretini olumlu bir adım olarak Dışişleri Bakanı Kemal Harazzi, Uluslararası Enerji Dairesi'nin görüşmelerde İran’ın işbirliği yapmak istediğini göreceğini ve iki tarafın da sorularına yanıt buluacaklarını umduğunu açıkladı. İran’ın saklayacak birşeyi olmadığını vurgulayan Harazzi, nükleer programlarının tümüyle barışcı olduğunu tekrarladı.

Diplomatik çevreler, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askeri varlığı arasında sıkışan İran’ın, nükleer silah geliştirmeye çalıştığı konusundaki kaygıları gidermediği takdirde Washington’un baskılarının artacağını ve diğer ülkelerle de ilişkilerinin bozulabileceğini bildiğini belirtiyor. Avrupa Birliği, İran’a ticaret anlaşmalarının geleceğinin, nükleer programına daha çok saydamlık kazandırmasına bağlı olduğu uyarısında bulundu. Japonya, nükleer alandaki kaygılar nedeniyle 2 milyar Dolar'lık petrol anlaşmasını askıya aldı.

İran, bir yandan ısrarla nükleer silah yapmayı planlamadığını savunurken, bir yandan da, Uluslararası Atom Enerji Dairesi'nin birçok ülkeyle imzaladığı Ek Protokolü imzalamamakta direniyor. Ek Protokol, uluslararası denetçilere nükleer tesislerde önceden haber vermeden daha sıkı arama yapma izni verilmesini öngörüyor.

Tahran hükümeti, nükleer teknoloji ithal etmesini yasaklayan uluslararası ambargo kaldırılmadan sözkonusu protokolü imzalamayacağını bildirmişti.

XS
SM
MD
LG