Erişilebilirlik

'Türkiye Yoksullaştı' - 2003-07-08


Birleşmiş Milletler tarafından her yıl yayınlanan Kalkınma Raporu’nda Türkiye bu yıl 11 basamak aşağı kayarak 96. sıraya düştü. Örgütün Kalkınma Dairesi tarafından hazırlanan raporda 175 ülke, üç ayrı kategoride değerlendiriliyor. Buna göre, Türkiye “orta hızla kalkınan ülkeler” sıralamasına 96. sıradan girerken; Norveç, “hızla kalkınan ülkeler” kategorisinin başında yer alarak birinciliği bu yıl da elinde tuttu. Norveç’i İzlanda ve İsveç takip ediyor. ABD ise kalkınmada yedinci sırada kaldı. En yavaş kalkınan ülkeler sıralamasında ise Sierra Leone 175. sırada yer alarak sonuncu oldu. Burkina Faso ve Nijer de Sierra Leone’den hemen önce yer aldılar.

Yıllık olarak yayınlanan raporda, 175 ülke, kalkınma hedefleri, yoksulluğu önleme programları, ilköğretim seviyesi ve HIV/AIDS salgınını önleme girişimleri dikkate alınarak değerlendiriliyor. Raporda varılan genel kanı 54 yoksul ülkenin son 10 yılda biraz daha yoksullaştığı. Bunların çoğu Sahra Çölü’nün güneyindeki Afrika ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyeleri. Raporu hazırlayan BM yetkilisi Sakiko Fakuda-Parr, yoksullaşmanın nedenlerini şöyle açıklıyor: “Herşeyden önce ekonomik durgunluk ve AIDS salgını yoksulluğun artmasına neden oldu. Örneğin 1990’lı yıllarda Botswana düzelme göstermeye başlamıştı. Ancak AIDS salgını nedeniyle ortalama ömür Botswana’da son dönemde hızla düştü.”

Sakiko-Fukuda Parr, yoksul ülkeleri olumsuz etkileyen tek unsurun AIDS olmadığına dikkat çekiyor; yüksek çocuk ölüm oranlarının ve ilk öğretim düzeyinin düşük olmasının da ülkeleri yoksulluğa sürüklediğini söylüyor. BM yetkilisi Fukuda-Parr’a göre çözüm, iyi yönetim ve daha fazla demokrasi. Ancak bu iki unsur da tek başına yeterli değil. Fukuda-Parr bu konuda şöyle diyor: “Kalkınmayı sağlamak için, sağlık ve eğitime önemli ölçüde yatırım yapılması gerekiyor. Tarım teknolojisinin ve altyapının geliştirilmesi de şart. Bütün bunları devletin yapması gerekiyor ki, özel sektör de ekonomik kalkınmaya öncülük edebilsin.”

BM Kalkınma Dairesi, bu yılki raporun sonuç bölümünde, yoksul ülkelere daha fazla yardım yapılması çağrısını yaparken, tüm dünyanın yoksulluğu ortadan kaldırmak için ortak hareket etmesi gerektiğini de vurguluyor.

XS
SM
MD
LG