Erişilebilirlik

Müşerref: 'Islam Dinine Leke Sürdüler' - 2003-07-05


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Şiilerin gittiği bir camide dün yapılan intihar saldırısından sorumlu tuttuğu teröristleri, İslam dinine leke sürmekle suçladı.

Saldırıyı yapanların bulunup cezalandırılacağını söyleyen Müşerref, bu tip saldırılarla sadece Pakistan’a değil, İslam’a da zarar verildiğini kaydetti.

Bu arada Quetta'da, ölenler için cenaze töreni yapıldı. Cuma namazı sırasında girişilen saldırıda en az 44 kişinin öldüğü, ölü sayısının artabileceği bildiriliyor.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, intihar saldırısını kınarken ülkenin, saldırıyı düzenleyen aşırı unsurlardan temizleneceğini re söyledi.

Müşerref’in yurt dışı seyahatinden döndükten sonra yaptığı konuşma sırasında, olayda ölen 41 kişi için cenaze töreni düzenleniyordu. Saldırıda intihar bombacıları dahil 47 kişi öldü.

Pakistan’da yaşayan Şii azınlık, uzun süredir Sünni çoğunlukla çatışma halinde ve Müşerref hükümetinin kendilerini korumak için gereken önlemleri almadığını düşünüyor.

Yerel yetkililer, son saldırıyı 3 teröristin yaptığını söylüyor. İntihar bombacılarından ikisinin olay yerinde, diğerinin de hastahanede öldüğü bildirildi.

Olay, bölgede şiddet olaylarına dönüşen protestolara yol açınca Quetta’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve bölgeye asker sevki yapıldı. Sokağa çıkma yasağı bugün de devam etmekle birlikte ailelerinin cenaze töreni için dışarı çıkmasına izin verildi.

Şiilerin gittiği camiye yapılan saldırının Pakistan’ın terörle savaş ve Afganistan’daki aşırı unsurları temizlemede Amerika ile işbirliği yapmasına bir tepki olabileceği belirtiliyor. Müşerref de böyle bir ihtimalin söz konusu olabileceğini, bütün olasalıkların değerlendirileceğini söylüyor.

Dünkü saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Sünni ve Şiiler arasındaki çatışma nedeniyle Pakistan’da şimdiye kadar yüzlerce kişi öldü. Son aylarda hükümet, ülkedeki aşırı dinci güçlerle mücadele kapsamında için bazı İslamcı grupları yasakladı.

XS
SM
MD
LG