Erişilebilirlik

Başkan'dan Sert Uyarı - 2003-07-02


Başban Bush, ABD'de zorunlu askerliğin kaldırılmasının 30. yıldönümü nedeniyle Beyaz Saray’da düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Savaştan bu yana Irak’la ilgili en sert konuşmasını yapan Bush, Irak’taki koalisyon kuvvetlerinin “özgürlük düşmanları” olarak nitelediği unsurlara karşı savaşı sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Başkan, "Savaştan hemen sonra başlayan yağmalama ve gelişigüzel şiddet olayları bazı yerlerde hala devam ediyor. Ama karşımızda Baas Partisi ve eski güvenlik yetkilileri gibi daha da büyük bir tehlike var. Bu kişilerin yitirdikleri iktidar ve imtiyazlarını geri alabilmek için yapmayacakları şey yok," dedi.

Başkan Bush, Irak’ta yeni bir dikta rejimi kurulmasına asla izin vermeyeceğini söyledi, ülkede düzen ve istikrarı bozmaya çalışanların eski rejim mensupları gibi yok edileceklerini kaydetti: "Irak’ta kurmaya çalıştığımız yeni düzeni bozmaya çalışanlar sadece koalisyon kuvvetlerine değil Irak halkına da saldırıyor. ABD buna seyirci kalmayacak, umut dolu bir gelecek inşa etmeye çalışan Irak halkının yanında olacaktır."^

Bush, Amerikan askerlerini hedef alan saldırılara şiddetle cevap verileceğini belirtti ve özgürlük kök salıp yeşerinceye kadar Amerikan askerlerinin Irak’ta kalacağını vurguladı: "Söz verdiğimiz gibi nasıl Irak’ı özgürlüğe kavuşturduysak bu ülkede adil ve temsili bir hükümet kurulmasına da yardımcı olacağız."

ABD’de zorunlu askerlik 30 yıl önce kaldırılmıştı. O zamandan bu yana yüzbinlerce kişi orduda gönüllü olarak paralı askerlik yaptı. Askerliğe üç yıllık sözleşmeyle başlayan gençler istedikleri takdirde ve sicilleri uygun ise, görev süresini üçer yıllık sürelerle istedikleri kadar uzatabiliyor. Gönüllü askerliğin 30. yıldönümü nedeniyle Beyaz Saray’da yapılan törene, görev süresini yeni uzatmış kadın ve erkek 30 asker de katıldı. Askerlerin yemin törenini ise Geneykurmay Başkanı General Richard Myers yönetti.

XS
SM
MD
LG