Erişilebilirlik

Ünlü Flüt Ustası Mann Öldü - 2003-07-02


Caz müziğinin ünlü flüt ustası Herbie Mann önceki gün uzun süredir mücadele verdiği prostat kanserine yenik düşerek dünyadan ayrıldı.

New Mexico eyaletinin Santa Fe kentinde ölen Herbie Mann 73 yaşındaydı. Herbie Mann, 1980’lerde doğup büyüdüğü New York’tan ayrılarak ABD’nin güneybatısındaki Santa Fe kentine yerleşmişti.

Herbie Mann her zaman farklı üsluplarda çalmış, çeşitli müzik türlerini ustaca kaynaştırmış bir sanatçıydı. 1973'de çıkan “Memphis Underground” adlı albümü, dünya müziğini kaynaştıran füzyon türünün kurucusu sayılır.

1930’de New York’un Brooklyn kesiminde doğan sanatçının asıl adı Herbert Solomon idi. 15 yaşında iken müzikle ilgilenmeye başlayan Herbie Mann başlangıçta Lester Young’u örnek alan stilde tenor saksafon çalıyordu. Ama askeri bandoda çalarken 3 yıl boyunca Avrupa’da turnelere çıkan Herbie Mann, flütü seçti. Daha sonra 1960’larda Afrika ve Brezilya’ya yaptığı gezilerden sonra Afrika ve Latin müziğine yöneldi ve bu müzik türlerini cazda kullanmaya başladı. Herbie Mann, Brezilya’da dinlediği yerel sanatçılardan çok en çok o yıllarda gördüğü "Siyah Orfe" filmindeki müziğin kendisini etkilediğini söylemişti.

Herbie Mann, 1995’de Associated Press ajansına verdiği demeçte, “Bir cin gelip benden dile benden ne dilersin diye sorsa caz, Brezilya müziği ve soul çalan bir Big Band-Büyük Orkestra isterdim” demişti.

Herbie Mann, o yıl yine bir başka haber ajansına verdiği demeçte de nasıl bir sanatçı olmak istediğini şöyle anlatmıştı: “Küba müziği çaldım. Ama Kübalı değilim. Brezilya müziği çaldım. Ama Brezilyalı değilim. Caz çaldım. Ama Afro-Amerikalı değilim. Ben Doğu Avrupalı bir Musevi'yim. Çaldığım tüm müzikleri sevdim. Ama benim olan bir müzik istedim. Bu müzik üzerinde yıllardan beri çalışıyorum. Ama bu müziği çalacak bir yer bulacağımı hiç sanmıyorum.”

Herbie Mann, en son bu yıl 3 Mayıs’ta New Orleans Caz Festivali'nde seyirci önüne çıktı ve dakikalarca ayakta alkışlandı. Ölümünün yakın olduğunu bilmesine rağmen Herbie Mann müzikle ilgili planları üzerinde çalışmayı durdurmamış, son nefesine kadar flütünden ayrılmamıştı.

XS
SM
MD
LG