Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Gerilla Savaşı Sözkonusu Degil' - 2003-07-01


Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, Irak’ta Amerikan ve İngiliz kuvvetlerine saldıran unsurları etkisiz hale getirmek için büyük çaplı askeri operasyonun devam ettiğini söylüyor. Başkan Bush’un, Irak’ta askeri harekatın büyük ölçüde sona erdiğini açıkladığı 1 Mayıs’tan beri en az 22 Amerikan askeri saldırılarda öldü.

Genelkurmay Başkanı, Hava Orgenerali Richard Myers, Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerikan birliklerinin Irak’ta uğradıkları saldırılar üzerine başlatılan “Çöl Yılanı” kod adlı operasyon hakkında bilgi verdi. Myers şöyle dedi:

“Çöl Yılanı operasyonunun amacı, bölgeyi; milis kuvvetlerinden ve Baas üyelerinden silah ve cephaneleriyle birlikte arındırarak güvenilir, istikrarlı bir ortama kavuşturmaktır. Operasyona katılan 4. Piyade Tümeni, şimdiye kadar 27 baskın düzenledi. Pazar günü başlayan bu operasyonda 61 kişi gözaltına alındı, makinalı tüfekler ve cephane ele geçirildi.”

Çöl Yılanı operasyonu, koalisyon güçlerine zarar vermeyi amaçlayan silahlı Iraklıları etkisiz hale getirmek için daha önce girişlen Çöl Akrebi operasyonunu izliyor.

Pentagon yetkilileri, Çöl Akrebi operasyonunda bin 300’den fazla Iraklı’nın tutuklandığını, 500 kadar Kalaşnikof tipi otomatik silah, 200’ü aşkın el bombası ve yaklaşık 100 adet roket atar ele geçirildiğini söylüyor. Yetkililer, askerlerin operasyon sırasında ayrıca 9 milyon’u aşkın Amerikan doları ve 1.5 milyar Irak dinarına da el koyduklarını belirtti.

Savunma Bakanlığında Pazartesi günü düzenlenen brifingde Bakan Donald Rumsfeld de konuştu ve Irak'ta Saddam Hüseyin destekçilerinin halkın arasına karışarak “terör şebekesi” haline dönüştüğünü söyledi. Rumsfeld şöyle dedi:

"Bu kalıntıları kararlı bir şekilde izliyoruz. Aynen, Afganistan’da ve bu ülkenin Pakistan’a yakın kırsal bölgelerinde El Kaide ve Taleban artıklarına yaptığımız gibi... Bunlarla çatışmalar bir süre devam edecek. Irak’ın özgürleştirilmesi tamamlanmıştır. Rejim geri dönemeyecek şekilde yıkılmıştır. Ancak bizim terörizmle savaşımız, Irak’ta, Afganistan ve yerkürenin her yerinde devam ediyor. Bu mücadalenin kısa bir zamanda bitmesini beklememeliyiz. ”

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Saddam Hüseyin’e sadık güçlerin koalisyon kuvvetlerine karşı bir gerilla savaşı başlattığı veya Amerikan askerlerinin Irak’ta batağa sürüklendiği yolundaki görüşlere katılmadığını söyledi.

Rumsfeld, Saddam Hüseyin’in ve oğullarının hala yakalanamamış olmasını bir aksaklık olarak niteledi. Savunma Bakanı, gazetecilere açıklamasında, Irak’ta kaç askerin ne kadar süreyle konuşlandırılacağı konusunda yeni bir değerlendirme yaptıklarını da anlattı ve nihai kararın Temmuz ayı ortalarında verileceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG