Erişilebilirlik

Hamas, İslami Cihad ve El Fetih'den Geçici Ateşkes - 2003-06-29


Filistinli militan gruplar üç aylık ateşkes ilan etti ancak İsrail kararı şüpheyle karşıladığını açıkladı. Yaser Arafat liderliğindeki El Fetih grubu, daha önce Hamas ve İslami Cihad tarafından açıklanan ateşkes kararına katılan son grup oldu. Ateşkes üç ay süre ile geçerli olacak. Hamas Lideri Abdülaziz Rantisi, kendi ifadesiyle “Siyonist düşmana karşı” askeri operasyonların bugünden itibaren durdurulduğunu açıkladı.

Bu açıklamayı İsrail’in yanıtı izledi. İsrail, militan grupların bu süreyi kendilerini yeniden toparlamak için kullanacaklarını ileri sürdü.

Hamas ve İslami Cihad geçici ateş-kese evet derken diğer küçük militan grupların muhalefeti devam ediyor.

Başkan Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice’nin bölgedeki temasları ile yoğunlaşan diplomasi trafiğinin önümüzdeki günlerde somut meyvelerini vermesi bekleniyor.

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beythanun ve çevresinden, Pazartesi gününden itibaren çekilmeye başlayacağı haber veriliyor. İsrail’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinden çekilmesi konusunda ise görüşmeler devam ediyor.

İsrail basını Beythanun'dan çekilme kararının İsrail ve Filistin yetkililerinin Gazze’deki görüşmelerinden sonra alındığını yazdı. Çekilmenin genel hatlarının belirlendiği toplantıda, İsrail tarafına General Amos Gilad, Filistin tarafına da Güvenlik Bakanı Muhammed Dahlan başkanlık etti. İsrail askeri kaynakları, çekilmeye rağmen askerlerinin Yahudi yerleşim merkezlerinin etrafındaki konumunu koruyacağını belirtiyor.

Görüşmelerde İsrail, Filistin Yönetimi’nin militanlara karşı önlem almaması durumunda müdahale etme hakkını saklı tuttuğunu vurguladı. İsrail radyosunun haberine göre, Filistin tarafı terörizmle mücadele sözü verirken terör gruplarının dağıtılması konusunda bir taahhüde girmedi.

“Yol Haritası” adlı barış planını bir adım daha öteye taşımak üzere bölgede bulunan Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice, bugün İsrail Başbakanı Ariel Sharon ile bir araya geldi. Sharon güvenliğin Filistin tarafına devrine ilişkin planı Rice’a sundu. Condoleeza Rice, dün de Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’la görüşmüştü. Rice, her iki başbakanı da Beyaz Saraya davet etti. İsrail ve Filistin arasında barış sağlanabilmesi için özellikle son aylarda büyük çaba harcanıyor.

Bu arada, Filistinli militan gruplar Hamas ve İslami Cihad, derhal başlamak üzere üç ay süreyle İsrail’e karşı saldırıları durdurduklarını açıkladı. Militan gruplar, ateşkesin geçerli olabilmesi için İsrail’in militan liderlere karşı saldırıları durdurması gerektiğinde ısrar ediyor. Filistin hükümeti bakanlarından Yasser Abid Rabbo, ateşkes anlaşmasının metni üzerindeki anlaşmazlığın gecikmeye neden olduğunu kaydetti.

İsrail işgaline karşı Filistin ayaklanmasının 33 ay önce başlamasından bu yana İslami Cihad, Hamas ve El Aksa Şehitleri Tugayı adlı örgütler İsraillilere karşı yüzlerce intihar saldırısı düzenledi.

Bazı küçük Filistinli militan gruplar ateşkes fikrine hala karşı çıkıyor ve karara uymayacaklarını bildiriyor. “Yol Haritası” denen barış planı, 2005 yılında bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG