Erişilebilirlik

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Orta Doğu'da - 2003-06-29


Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, “Yol Haritası” diye adılan barış planının uygulanması konusunda görüşmeler yapmak üzere Orta Doğu'ya gitti. Rice ilk görüşmesini, Batı Şeria'daki Eriha'da Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'la yaptı

İsrail ve Filistin arasında barış sağlanabilmesi için özellikle son aylarda büyük çaba harcanıyor. İsrail’e karşı saldırıları durdurma gündemi ile biraraya gelen Filistinli Militan grupların kararı bugün açıklanacak. Hamas’ın ardından İslami Cihad da üç aylık bir süre için saldırıları durdurmak konusunda görüş birliğine varıldığını açıkladı. İslam-i Cihad’ın tutumu örgüt liderlerinden Muhammed el Hindi tarafından dile getirildi.

Ateşkes ile ilgili resmi açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.Militan gruplar, ateşkesin geçerli olabilmesi için İsrail’in militan liderlere karşı saldırıları durdurması gerektiğinde ısrar ediyor.

İsrail işgaline karşı 33 ay önce başlayan Filistin ayaklanmasından bu yana İslami Cihad, Hamas ve El Aksa Şehitleri Tugayı adlı örgütler İsraillilere karşı yüzlerce intihar saldırısı düzenledi.

İsrail, Gazze ile Batı Şeriya’nın Beytüllahim kentinden askerlerini çekme konusunda Filistinli yetkililerle anlaştı. Ancak, Filistin Yönetimi’nden bölgede güvenliği sağlaması bekleniyor. Görüşmelerde İsrail, Filistin Yönetimi’nin militanlara karşı önlem almaması durumunda müdahale etme hakkını saklı tutuğunu vurguladı.

“Yol Haritası“ adlı barış planı, 2005 yılında bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasını öngörüyor. Bush Yönetimi, barış planına verdiği önemi, Condoleezza Rice’ı bölgeye göndererek bir kez daha göstermiş oldu.

XS
SM
MD
LG