Erişilebilirlik

İsrail Gazze'de Güvenlik Sorumluluğunu Devredecek - 2003-06-28


İsrail ile Filistinliler yeni bir güvenlik anlaşması yaparken Filistinli militanlar da, İsrail’e karşı saldırıları üç ay boyunca durdurma kararı aldı. Bu arada Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Condolezza Rice bugün Ortadoğu’da bekleniyor. Rice iki tarafın liderleriyle yeni barış planını uygulama yollarını görüşecek.

Hamas, İslami Cihad ve Yaser Arafat’ın El Fetih örgütleri arasında sağlanan anlaşma, İsrail’in Filistinli miltanlara karşı suikast eylemlerini durdurması karşılığında üç aylık ateşkes öngörüyor.

Bu arada Gazze Şeridi’nde bazı bölgelerin ve Batı Şeria’da Beytüllahim kentinin Filistin kontrolüne devredilmesi konusunda İsrail ve Filistinli güvenlik yetkilileri arasında da uzlaşma oldu.

Amerika, İsrail ile Filistinliler arasında İsrail kuvvetlerinin Gazze’den çekilmesi konusunda ilke anlaşmasına varılmasını memnunlukla karşıladı. Amerikalı yetkililer, militan Filistin örgütlerinin bir ateşkes anlaşmasını kabul ettikleri yolundaki haberlere de ihtiyatlı bir iyimserlikle yaklaştıklarını bildirdi.

İsrail ve Filistin güvenlik yetkilileri arasında sonuçlandırılan Gazze’den çekilme konusundaki anlaşma, barış planı doğrultusunda atılmış ilk somut adım oluyor. Taraflar, bununla bu ay başındaki Akabe zirvesinde Başkan Bush’a verdikleri taahhütleri yerine getirmeye başlamış bulunuyor.

Anlaşma hem Beyaz Saray hem de Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından övgüyle karşılandı.

Powell, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarafların, “yol haritası” denen uluslararası barış planı doğrultusunda çalışmaya başlamaları için bu tür adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bunu, İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria’dan da çekilmesini sağlayan bir anlaşmanın izlemesi gerektiğini belirten Powell şöyle dedi:

"Bu ilk adım. Barış fırsatını kaçırmamak için önümüzdeki günlerde daha çok şey yapılması gerekiyor. Bugün gerçekleştirilen olay, İsrail ile yanyana barış içinde yaşayacak bir Filistin devleti kurulmasına yolaçacağını umduğumuz uzun sürecin başlangıcı oluyor."

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Filistinli militanlar arasında bir ateşkes anlaşmasının gerçekleştiği yolundaki haberlerin de bölgedeki durumun doğru yönde ilerlediğini gösteren bir işaret olduğunu söyledi. Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, herhangi bir ateşkes anlaşmasının ardından mutlaka terör saldırılarına karışan örgütlerin dağıtılması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG