Erişilebilirlik

Dünya Basınından Yorumlar - 2003-06-28


Irak’ta devam eden sorunlar, Amerikan ve İngiliz askerleri arasındaki kayıplar, Saddam Hüseyin ve ailesiyle üzerinde çok konuşulan kitle imha silahlarının hala bulunamamış olması, dünya basınında yorumlara konu oluyor.

İngiliz Guardian gazetesi “İngiliz askerleri geri dönsün” derken Financial Times daha ihtiyatlı bir tutum sergiliyor. Gazete, yorumunda şöyle diyor:

“Amerikan ve İngiliz askerleri arasındaki kayıplar nedeniyle bu iki ülkede Irak konusunda hoşnutsuzluk artıyor. Ama Irak halkının da cinayetler ve kargaşa nedeniyle sabırsızlığının arttığını unutmamak gerek. Bütün bölgede bir kargaşa ortamı doğmasını önlemek için Irak’ın yeniden imarı ve düzeni sağlama yönünde daha hızlı ilerlemek gerekiyor. “

Yine İngiliz Times gazetesi ise sınırlı bir iyimserlik içinde, “Doğru stratejiler izlendiği takdirde güvenlik durumu şu anda kötü de olsa kontrol altına alınabilir. Ancak tutarlı bir stratejinin şu anda sadece kısmen uygulandığını söyleyebiliriz.” Alman Süddeutsche Zeitung daha karamsar bir yorum yapmış: “Irak’ta durum kontrol edilemez hale geliyor ve tam bir çöküntü yaşanması an meselesi... Ülke öyle büyük bir hızla parçalanıyor ki yeni bir devlet kurma çabası, çöküntünün hızına yetişemiyor. Bunun nedenini ise Washington’da aramak gerekir. Bush yönetimi hızlı bir savaş için plan yaptı ama barışa giden uzun yol için iyi hazırlanamadı.”

Fransa’da yayınlanan, Katolik Kilisesi yanlısı La Croix gazetesi ise savaşın temel nedeni üzerinde duruyor ve şöyle diyor:

“Savaşın üzerinden neredeyse iki ay geçti ve Irak’ın kitle imha silahları meselesi yeniden uluslararası gündemin ilk sıralarına yükseliyor. Ama şu andaki soru şu: Tony Blair, George Bush ve danışmanları dünyaya bile bile yalan mı söylediler? Bu konuda kuşkular giderek artıyor.”

Moskova’da yayınlanan Kommersant gazetesinin yorumu şöyle:

“Irak’da direnişin giderek örgütlü hale geldiğini müttefikler de gِörüyor. Irak’daki koalisyon yönetiminin başı, Paul Bremer, dağıtılan Baas Partisi’ni sorumlu tutuyor ama gِözlemcilere bakılırsa, asıl neden Irak halkının içinde bulunduğu kötü koşullar...”

Orta Doğu ülkelerinde yapılan yorumlara gelince... Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yayınlanan El Cezire gazetesi şöyle diyor: “Washington ve Londra’da, Irak’taki işgalin yıllarca süreceğinden bahsedenler var. Bu tür konuşmalar düş kırıklığı yaratıyor ve belki de son günlerde tanık olduğumuz saldırıların başlıca sebebini oluşturuyor. Şurası açık ki, Irak’taki karmaşık durumun üstesinden gelebilecek olan tek taraf, Irak halkının kendisidir.”

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de çıkan The Times of India, Irak’a Hint askerleri gönderilmesine karşı çıkıyor: “Ölen askerlerinin sayısı yavaş yavaş artan Amerika, şu anda 150 bin civarında olan asker sayısını 30 bine indirmek istiyor. Kendi ülkelerinde kahraman olarak göِrülen Amerikan askerlerinin yerini ise liderlerinin tek kaygısı Amerika’yı memnun etmek olan ülke askerlerinin alması öngörülüyor...”

Son olarak, Toronto’da yayınlanan Kanada gazetesi Globe and Mail’in, Irak’ta hala bulunamayan kitle imha silahları konusundaki yorumu şöyle:

“Eğer İngiliz ve Amerikan hükümetleri, zamanımızın en önemli ve karmaşık tartışma konularından biri olan Irak’ın kitle imha silahları meselesinde gerçekleri saklama ya da saptırma yoluna gitmişlerse bu son derece ciddi bir durumdur...”

XS
SM
MD
LG