Erişilebilirlik

Merkez Bölge Komutanlığı'na Korgeneral John Abizaid getirildi - 2003-06-27


Amerikan Senatosu, Irak savaşında birliklere komuta eden ve emekliye ayrılacak olan Merkez Bölge Komutanı Orgeneral Tommy Franks’ın yerine getirilen Korgeneral John Abizaid’in atamasını onayladı. Abizaid, Irak’tan Afganistan’a uzanan geniş bir coğrafyadaki Amerikan askeri birliklerine komuta edecek.

Senatörler, gelecek ay emekliye ayrılacak olan Orgeneral Tommy Franks’ın yerine, karargahı Florida eyaletinde bulunan Amerikan Merkez Bölge Komutanlığı görevine Korgeneral John Abizaid’in atanmasına oy birliğiyle onay verdi.

General Franks, 2000 yılından beri Doğu Afrika’dan Orta Asya’ya kadar 25 ülkedeki Amerikan askeri operasyonlarının komutanlığını yapıyordu. Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’ndeki oturumda soruları yanıtlayan Korgeneral Abizaid, Irak’ın kitle imha silahlarını eninde sonunda bulacaklarını söyledi. General, “önümüzde güç günler var, ancak durumun daha kötüye gideceğini düşünmüyorum” dedi.

Abizaid şöyle konuştu: “Irak’taki askerlerimizi saldırılardan korumak ve düşmanı yok etmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Aralıksız çalışarak durumu kontrol altına alacağız.”

General Abizaid 30 yıldır orduda görev yapıyor. 1991 Körfez Savaşı sonrasında Irak’ın kuzeyinde insani yardım operasyonu komutanlarından olan Abizaid, Bosna-Hersek’te de görev yapmıştı. Irak Savaşında Florida’daki Amerikan Merkez Bölge Komutanlığı sözcüsü olan John Abizaid, Lübnanlı göçmen bir aileden geliyor. Başkan Bush tarafından bu ayın başlarında göreve atanan general Abizaid çok iyi Arapça konuşuyor.

Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı, Virginia Cumhuriyetçi senatörü John Warner, general Abizaid’in Merkez Bölge Komutanlığı için çok iyi bir tercih olduğunu söyledi:

“Kendisi bu göreve eşsiz bir deneyim getirecek. General Abizaid, Orta Doğu’nun uzmanı ve çok iyi bir öğrencisi. Ailesinin kökeniyle gurur duyan, çok iyi Arapça konuşan ve o bölgenin kültürünü çok iyi bilen bir asker.”

Merkez Bölge Komutanlığı bünyesinde, Doğu Afrika’dan, Orta Doğu, Basra Körfezi ve Orta Asya’ya kadar 25 ülkeyi içine alan geniş bir coğrafyada konuşlanan 250 bini aşkın Amerikan askeri görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG