Erişilebilirlik

ABD Kongresi Yabancılara Muameleyi Soruşturuyor


Amerikan Kongresi üyeleri terör bağlantıları olduğu sanılan yabancılarla ilgili soruşturma, gözaltı, tutuklama gibi işlemlerin iyileştirilmesi gerektiğini söylediler.

Amerika’da terörle ilgisi olduğu sanılan göçmenler hakkında yapılacak yasal işlemler konusunda iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu düşünen Kongre üyeleri arasında hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyeler bulunuyor.

Senato Adalet Komisyonu’nda düzenlenen bir toplantıda Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Glenn Fine, bu konuda senatörlerin sorularını yanıtladı. Fine, 2001 yılındaki terörist saldırılardan sonra gözaltına alınan ve Amerika’da kaçak olarak bulundukları tespit edilen 762 göçmene yapılan kötü muamele konusunda bir rapor hazırlamıştı.

Yapılan soruşturma sonunda, bu kişilerin çoğunun terörle ilgisi olmadığı anlaşıldı. Ancak bunların 500 kadarı, göçmenlikle ilgili kuralları ihlal etmekten suçlu bulundu. Adalet Bakanlığı Başmüfettişinin raporunda 762 kişiden bazılarına, tutuldukları hapishanelerde gardiyanlar tarafından fiziki ve sözlü olarak kötü muamele yapıldığı ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Adalet Komisyonu üyeleri arasındaki, Demokrat ve Cumhuriyeti Senatörlerin bu durumdan rahatsız oldukları toplantıda açıkça görülüyordu. Komisyonun Cumhuriyetçi Başkanı Senatör Orrin Hatch şöyle dedi: “Gözaltına alınmış kişilere ve mahkumlara, haklarındaki olası ya da kesinleşmiş suçlamanın niteliği ne olursa olsun kötü muamele yapılması hiç bir şekilde hoş görülemez. Başmüfettişin raporunda yer alan bilgiler doğrulandığı takdirde sorumluların mutlaka yargı önüne çıkarılması gerekir. “

Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Glenn Fine, Komisyon önünde konuşurken, raporunda sözünü ettiği olayların, bireysel nitelik taşıdığını, bütün cezaevlerinde her mahkuma bu şekilde muamele edildiğini söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Ancak Başmüfettiş Fine, Federal Soruşturma Bürosu, FBI’ın, terörle bağlantısı olduğu sanılan kişilere karşı izlediği tutumda bazı sorunlar olduğunu söyledi: "Bizi kaygılandıran, terörle bir şekilde ilişkisi olduğuna dair kanıtlara bakılarak haklarında şüphe duyulan kişilerle, sadece göçmenlik yasalarını ihlal ettiği sanılanlar arasında ayrım yapılmaması. Tutuklulardan çoğuna, kendilerine yöneltilen suçlamalarla ilgili olarak önceden bilgi verilmedi. Hatta bazıları kendilerine yöneltilen suçlamaları, ancak tutuklandıktan haftalar ya da bir aydan fazla bir zaman geçtikten sonra yazılı olarak aldılar."

Başmüfettiş Fine’ın raporunda Adalet Bakanlığı’na işleri iyileştirmesi için bir dizi tavsiye de yer alıyor. Bunlar arasında masum kişilerin bir an önce serbest bırakılması için daha hızlı çalışan bir sistem ve terörle ilişkisi olduğu sanılanların, nasıl bir hapishanede tutulacağına daha fazla dikkat edilmesi geliyor.

XS
SM
MD
LG