Erişilebilirlik

ABD'de 45 Yılın En Düşük Faiz Oranı: % 1 - 2003-06-26


ABD Merkez Bankası temel faiz oranını son 45 yılın en düşük düzeyi olan % 1 oranına indirdi.

Federal Merkez Bankası, Çarşamba günü açıkladığı kararla ekonomiye canlılık kazandırmak ve deflasyon tehlikesini önlemek istediğini bildirdi. Fiyatların sürekli düşmesiyle ortaya çıkan deflasyon şirket karlarının erimesine ve istihdam olanaklarının daralmasına yolaçıyor.

Merkez Bankası, son zamanda Amerika'da tüketici harcamalarıyla istihdam düzeyinin ve üretim sektörünün istikrar kazandığını ancak ekonominin hala kaydadeğer bir büyüme eğilimi içine girmediğini, durgunluk tehlikesinin devam ettiğini açıkladı.

Merkez Bankasının, faiz oranlarını belirleyen Açık Piyasa Komitesi, açıklamasında, daha çok parayı kullanıma sunmayı amaçlayan para politikasını sürdüreceğini bildirdi. Bunun, faiz oranının tekrar düşürülebileceği anlamına geldiği bildiriliyor.

Çarşamba günü alınan kararla Amerika'da Merkez Bankası'nın temel faiz oranı, 1958'den buyana en düşük düzeyine inmiş oluyor. Merkez Bankası, bu faiz oranını, Ocak 2001'den buyana 13 kez düşürdü. Ocak 2001'de oran %6'ydı. Karardan Amerikalı tüketicilerin, konut ve otomobil kredileri gibi büyük miktardaki borçları için daha düşük faiz ödeyerek yararlanmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG