Erişilebilirlik

'Planlanmış Bir Ziyaret Yok' - 2003-06-24


Bush yönetimi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün gelecek ay Washington’u ziyaret edeceği yolundaki haberleri doğrulamaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye ve ABD arasında çeşitli düzeylerde düzenli temasların devam ettiğini ancak Türk yetkililerin yapacağı ziyaretlerle ilgili yeni bir bilgisi olmadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philiph Reeker, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Temmuz ayında Washington’a geleceği konusunda, planlanmış bir ziyaret olmadığını söyledi.

Sözcü Philiph Reeker, bu açıklamayı dünkü basın brifingi sırasında Abdullah Gül’ün ziyaretiyle ilgili yönetilen bir soru üzerine yaptı.

Sözcü Reeker’a, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, dün Ankara’da yaptığı, gelecek ay Washington’u ziyaret edebileceği yolundaki açıklamanın Irak savaşında bozulan Türk-Amerikan ilişkilerinin düzelmeye başlaması konusunda bir işaret olup olmadığı soruldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, şu yanıtı verdi: “Önümüzdeki günlerde yapılacak ziyaretler konusunda verecek özel yeni bir haberim yok. Dışişleri Bakanı Powell ve Türk meslekdaşı arasında düzenli bir ziyaret ve toplantı ilişkisi var. Elbette, diğer düzeylerde de temaslarımız sürüyor. Türkiye yakın dost ve müttefikimiz. Ekonomi ve ticaretden siyasete kadar bir çok alanda yaptığımız işbirliği uzun bir geçmişe dayanıyor.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philiph Reeker, Türkiye ile NATO müttefiki olarak birçok ortak konuları olduğunu belirtirken NATO’nun genişlemesini önemli bir örnek olarak gösterdi.

Türkiye ile diyaloğun devam ettiğini vurgulayan Sözcü Reeker, her ilişkide olduğu gibi Türkiye ile ilişkilerde de geçmişte bazı zor dönemlerden geçildiğini ancak Ankara ile güçlü ilişkiyi sürdürmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Sözcü , Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum paketini kabul etmesi konusunda ise bunun bir iç mesele olduğunu ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği hedefini her zaman desteklediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG