Erişilebilirlik

Gül: 'Temmuz'da ABD'ye Gidebilirim' - 2003-06-23


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önümüzdeki ay resmi bir ziyaret için Amerika Birleşik Devletleri'ne gelebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ürdün’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katıldıktan sonra bu sabah Ankara’ya döndü.

Gül, toplantılar sırasında Amman’da, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüşmüştü. Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Amerika Birleşik Devletleri'ne ne zaman gideceği yolundaki bir soru üzerine "Geciktirmeden planlayacağız. Tahmin ediyorum gelecek ay içinde olur ama bu planlamaya tabi,“ diye konuştu.

Gül, planlamanın kendisinin ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın programına göre yapılacağını kaydetti.

Bu arada, İncirlik üssünde süregeldiği belirtilen sessizliğin, Abbdullah Gül’ün Washington’a önümüzdeki günlerde yapacağı belirtilen ziyaret sırasında açıklığa kavuşması bekleniyor. İncirlik üssündeki durumun ne olacağı, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal’in Washington temasları sırasında ele alınmıştı.

Dışişleri Bakanı, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak da, “önemli olan tatmin edici bir plan üzerinde mutabakata varmak şeklinde koonuştu ve“ Annan planının tatmin edici olmadığını söyledi.

“Kıbrıs’ta çözüm için Türkiye, Annan planı üzerinde görüşmelerin devamına nasıl bakıyor?“ sorusuna da, Abdullah Gül, şu yanıtı verdi: "Planların isimleri önemli değil. Önemli olan tatmin edici bir plan üzerinde mutabakata varmak."

Dışişleri Bakanı Gül, Yunanistan ve İsviçre Dışişleri Bakanları’nın önümüzdeki günlerde, Türkiye’yi ziyaret etmeyi planladıklarını da söyledi.

Geçen haftsa sonunda Yunanistan’ın ev sahipliği’nde Selanik'te düzenlenen Avrupa Birliği zirvesine de katılmış olan ve Ürdün’e buradan geçen Dışişleri Bakanı, Selanik zirvesinede görüştüğü Avrupalı liderlerin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 2004 yılı sonundan daha erkene alınabileceği mesajını verdiklerini söylemişti.

XS
SM
MD
LG