Erişilebilirlik

El Kaide Bağlantılı ABD Vatandaşının İtirafları - 2003-06-20


Amerika’da, El Kaide terör örgütüyle bağı olmakla suçlanan bir kamyon sürücüsü, hakkındaki suçlamayı kabul etti.

Kimliği, Ohio eyaletinin başkenti Columbus’ta oturan Iyman Faris olarak açıklanan Amerikan vatandaşı kamyon şoförü, bir uçağa bomba yerleştirmek ve New York’taki ünlü Brooklyn köprüsünü havaya uçurmak için komplo kurmakla suçlanıyordu. 34 yaşındaki Faris'in, Pakistan Keşmiri'nde dünyaya geldiği ve sonradan Amerikan vatandaşı olduğu bildirildi.

Bu yıl 1 Mayıs’ta gözaltına alınan Faris’e, El Kaide liderlerinden Halid Şeyh Muhammed tarafından talimat gönderildiği bildiriliyor.

Kamyon sürücüsünün Amerika Adalet Bakanlığıyla vardığı ve bugüne kadar gizli tutulan anlaşmaya göre Faris, teröristlere destek sağladığı ve bu amaçla komplo kurduğu yolundaki suçlamaları kabul etti.

Adalet Bakanı John Aschroft, Washington'da düzenlediği basın toplantısında Faris'in, ABD vatandaşı olduktan sonra 2000 yılı sonu ve Nisan 2002 arasında birkaç kez Amerikan pasaportuyla Pakistan ve Afganistan'a giderek El Kaide elemanlarıyla buluştuğunu söyledi.

1994'de Amerika'ya gelen ve 5 yıl sonra Amerikan vatandaşı olan Faris'in davasının Ağustos ayında sonuçlanması bekleniyor. Faris suçlu bulunduğu takdirde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

XS
SM
MD
LG