Erişilebilirlik

Türkmenistan'daki Rusların Zor Seçimi - 2003-06-19


Türkmenistan’da yaşayan çifte vatandaşlık hakkına sahip Ruslar’ın önünde Pazar gününe kadar önemli bir seçenek var. Bu ülkede yaşayan Ruslar, ya yalnızca Türkmen vatandaşlığını seçecekler ya da kendilerine bir yabancı gibi pasaport verilmesini kabul edecekler.

Rus yetkililere göre, Türkmenistan’da 10 yıl önce tanınan çifte vatandaşlık hakkını kullanan Rusların sayısı 100 bin civarında. Ancak Türkmenistan Devlet Başkanı Sefermurad Niyazof’un bu hakkı kaldıran yeni kararı üzerine çok sayıda Rus ülkeden ayrıldı. Niyazof’un kararı, Ruslara seçimlerini yapmaları için yalnızca iki ay gibi kısa bir süre tanıdığından, Rus yetkilileri kaygılandırıyor.

Türkmenistan’da yaşayan Ruslar, Rus pasaportları olmadan Rusya’yı ziyaret edemeyeceklerini ya da eğitim ve taşınmaz mala sahip olmak gibi temel haklarından yararlanamayacaklarını düşünüyor.

Niyazof ise, Rus pasaportundan vazgeçmeyenlerin Türkmenistan’da kalmasına izin verilmeyeceğini açıkça belirtiyor. Niyazof, Rus vatandaşlığını tercih eden Türkmenistan uyruklular hakkında geniş çaplı soruşturma yapacak özel bir komisyon da oluşturdu. Türkmen lider, anayasaya ülkenin güvenliğini artırıcı bazı ek maddeler de konulacağını bildirdi. Ancak bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi. Rus Interfaks Haber Ajansı’na göre, anayasada Türkmenlere başka ülkelerin tabiiyetine geçme yasağı getirilmesi ve ülkede bulunan yabancıların daha geniş çaplı kovuşturmadan geçirilmesi gibi değişiklikler yapılacak.

Kendisine Türkmenbaşı adını veren Türkmenistan Devlet Başkanı Sefermurad Niyazof, geçen Kasım ayında düzenlenen başarısız suikast girişiminden bu yana, çifte vatandaşlığı güvenlik açısından bir tehdit olarak görüyor. 1999 yılında kendini ömürboyu Türkmen liderliğine atayan Niyazof, bu suikastin arkasında çifte vatandaşlık hakkına sahip olan kişiler olduğuna inanıyor.

XS
SM
MD
LG