Erişilebilirlik

Bush Yönetimi İstihbarat Raporları İçin Sıkıştırılıyor - 2003-06-18


Amerikalı bir milletvekilinin Bush yönetiminden, Irak’a saldırıyı gerektiren istihbarat bilgileri konusunda açıklama isteği reddedildi. Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Uluslararası İlişkiler Komisyonu, aynı konuda başka araştırmalar olduğunu belirterek isteği kabul etmedi.

2004 Başkanlık seçimi için Demokrat Partili adaylardan Ohio milletvekili Dennis Kucinich, bu ayın başında yaptığı açıklamada, Bush yönetiminden, Irak’ın kitle imha silahlarına ilişkin bilgileri ortaya çıkartması için olağanüstü yöntemlere başvuracağını bildirmişti.

O zamandan beri hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da bu konuda araştırmalar başlatıldı. Cumhuriyetçi Parti’nin kıdemli milletvekillerinden Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Henry Hyde, bu durumda yeni bir araştırma başlatılmasının gereksiz yere zaman ve para harcamak olduğunu söyledi.

Ancak Demokrat Partili Gary Ackerman, yeni araştırmanın yapılmasını savunarak şöyle dedi.

"İstihbarat raporlarının önce Amerikan halkına kabul ettirilmesi, savaşa girdikten sonra da tamamen farklı yönde tartışmaların başlaması, çok kaygı verici bir durum."

Bu arada Uluslararası ilişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili kıdemli üyesi Tom Lantos, araştırmanın yapılacağı en iyi yerin İstihbarat Komisyonu olduğunu söyledi.

"Irak’ın kitle imha silahı olup olmadığına dair bilgiler, dış politika değil hassas bir istihbarat konusu."

Kongre üyesi Kucinich, ise araştırmanın yapılması konusunda ısrar ediyor. Ancak Uluslararası İlişkiler Komisyonui, araştırma yapılmasına karar verse dahi, Kucinich, bilgileri açıklamayacağına dair imza vermediği için, istihbarat belgelerini görmesine izin verilmeyecek.

XS
SM
MD
LG