Erişilebilirlik

'Annan Planı Masada Değil' - 2003-06-16


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bugün ABD'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Weston'la görüştü.

Türk ve Rum basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan Planı’nda her iki tarafın da değişiklik istekleri gözönünde bulundurulursa plana hayat vermenin imkansız olduğunu vurguladı.

Weston ise programlanandan uzun süren yaklaşık 1 saat 45 dakikalık görüşmeden çıkarken yaptığı kısa açıklamada çok omlumlu bir görüşme yaptıklarını kaydetti.

Weston’u kapıya kadar uğurlayan Denktaş ise sorular üzerine yaptığı açıklamada, Eylül’de görüşmelere başlayıp başlamayacaklarına ilişkin bir soruya, “Eylül’e kadar uzun bir yol var, göreceğiz” dedi. Bu konunun gündeme gelmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı, Annan Planı’nın canlandırılması ihtimali olup-olmadığı ve bunun gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, masada kendisine bununla ilgili “Evet” dedirtecek hiçbir şey bulunmadığını söyledi.

“Annan Planı öldü mü?” sorusu üzerine, Annan Planı’nın masada olmadığını belirten Denktaş, bir planın masada olabilmesi için iki tarafın da onaylaması gerektiğini vurguladı. Denktaş, Rum tarafının ve kendilerinin planda istediği değişiklikleri göz önünde bulundurarak bu plana hayat vermenin imkansız olduğunu kaydetti.

Denktaş, gündemde görüşmelerle ilgili bir madde olmadığını belirterek, Rum gazetecilerden birinin, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Gunter Verheugen’in Kıbrıs ziyareti ve “AB paketi” ile ilgili bir sorusu üzerine, “Zannedersem liderleriniz bu konuyu açıklığa kavuşturdu, bu paket AB’nin paketi değil, onların paketi” dedi.

Ticaretle ilgili bir soru üzerine ise Denktaş, toplumlararası ticareti gündeme getirdiklerini, ancak Rumlar’dan bir yanıt gelmediğini kaydederek, “Şu limanı kullanacaksın veya bu limanı kullanacaksın” zorlaması gündeme gelmeden önce, bu konunun ele alınması gerektiğini belirtti.

Görüşmede, “Neredeyiz, nereye gidebiliriz” konusunu değerlendirdiklerini ifade eden Denktaş, Türkiye üye olmadan Kıbrıslı Türkler'in AB'ye giremeyeceğini söyledi. Denktaş, “Biz kendi imzamızla AB yolundan gidemeyiz, kendi imzamızla Türkiye’nin en büyük hakkını ortadan kaldıramayız. Bu da Türk-Yunan dengesi demektir. Bizim haklarımızı koruyan bize güvenlik veren bu dengedir. Onun için Türkiye AB’ye girmeden bizim AB’ye iyi bakmamız mümkün değildir” dedi.

Rumların, ABD Başkanı’nın devreye girmesini istediğinin belirtilmesi üzerine Denktaş şöyle dedi:“Benim bütün temennim ABD Başkanı’nın Kıbrıs gerçeklerini gerçekten tümüyle teferruatıyla bilmesidir. O kadar meşgul ve önemli bir şahsın her şeyi bildiğine kani değilim. Kendisine verilen raporlara göre hareket eder. O raporlar da gelip gidenlerin verdiği raporlardır ki, onlar da ne kadar gerçekçidir kimse bilemez.”

Denktaş, Weston’un Yunanlılar tarafından ödüllendirildiğinin anımsatılması üzerine, “Böyle bir şey söylemem gerekmez. Bu gruplar beni de onurlandırır, diplomatları da onurlandırır, bu o grupların düşüncesidir. Size bir onur verileceğinde ‘reddettim’ diyemeyeceğinize göre benim söyleyecek bir şeyim yok” dedi.

Denktaş, bir Rum gazetecinin, Amerikalıların kendisini eleştirdiğini söylemesi üzerine, “Ben halkımın çoğunluğu için onların desteğiyle hareket ederim ve birşey söylemeden önce Türkiye’nin de görüşlerini alırım. Bizi yok edilmekten kurtaran Türkiye’dir ve garantördür. Türkiye’yle, eskiden Klerides’in şimdi de Papadopulos’un yaptığı gibi danışmalarda bulunurum” dedi.

Bu arada Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, bugün Kıbrıs’a gitti. Verheugen, temaslarına yarın başlayacak.

Rum basınında yer alan haberlere göre yarın Verheugen önce Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Rum Yönetimi Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas ve Rum AB Müzakere Heyeti Başkanı Takis Hacidimitriu’yla görüşecek.

Verheugen, Salı günü Kıbrıslı Türk ve Rum temsilcilerin yuvarlak masa toplantısına katılacak. Bu toplantıda iki taraftan, işveren ve sendikal nitelikli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri hazır bulunacak. Verheugen, Çarşamba günü adadan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG