Erişilebilirlik

Çehregani: 'Türkiye, ABD'nin İran Politikasına Karşı Çıkmasın' - 2003-06-16


Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi lideri Profesör Mahmud Ali Çehregani, İran'daki rejimi, dünyanın en baskıcı, insan haklarını en ağır şekilde ihlal eden rejimlerinden biri olarak tanımladı.

İran'da uzun süre hapis ve ev hapsinde yattıktan sonra Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların girişimleriyle serbest bırakılan Tebriz Üniversitesi eski profesörlerinden, İran Azerisi Mahmud Ali Çehregani, kısa bir süre önce Türkiye'de üç ay kaldığını, gördüğü ilgi ve destekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Yaklaşık bir yıldır Amerika'da bulunan Çehregani, Amerikan yönetimi ve Kongresi'yle sürekli temas halinde olduğunu, düşünce kuruluşlarında konuşmalar yaptığını ve İran'daki durum hakkında görüşlerini paylaştığını bildirdi.

Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü'ne özel bir demeç veren Çehregani, İran'da halkın sadece yüzde 3 veya 4'ü tarafından desteklendiğini söylediği mollalar rejiminden İran halkının bıktığını belirtti.

İran nüfusunun farklı etnik gruplardan oluştuğunu ve Azerilerin de bu grupların en büyüğünü oluşturduğunu bildiren Çehregani, İran'da demokratik, laik ve insan haklarına saygılı, bütün etnik grupları temsil eden bir yönetim istediklerini söyledi.

Mahmud Ali Çehregani, İran rejiminin terörü desteklediğini ve nükleer silah elde etmek istediğini gösteren kanıtlar bulunduğunu bildirdi. İranlı Azeri lider, İran'da bir rejim değişikliği için bütün ülke ve uluslararası kuruluşların desteğine ihtiyaçları olduğunu ancak bu yolda can vermekten çekinmediklerini söyledi. Çehregani, ABD ve Türkiye'den doğrudan bir destek beklemediklerini ancak Türkiye'nin, ABD'nin İran politikasına karşı çıkmamasının hem İran halkı hem de kendi çıkarı için iyi olacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG