Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Yeniden Görüşme Süreci - 2003-06-14


İsrail ve Filistinli yetkililer, 10 gündür devam eden ve 60 kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarının ardından görüşmelere yeniden başlamayı planlıyor.

İki tarafın güvenlik yetkilileri, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki yerleşim alanlarından çekilme ve güvenlik kontrolünü Filistinlilere verme önerisini yeniden ele alacak. İsrail ise, Filistinliler’in öncelikle Hamas’ı durdurmasını bekliyor.

Taraflar yeniden görüşme masasına oturmayı planlarken, Başkan Bush tarafından Özel Temsilci olarak bölgeye gönderilen Dışişleri Bakan Yarımcılarından John Wolf da temaslarına başlamaya hazırlanıyor.

Bölgedeki temaslarına Kudüs’ten başlayacak olan Başkan Bush’un Ortadoğu Temsilcisi John Wolf, görüşmelerde yol haritası üzerinde yeniden ilerleme sağlanmasına çalışacak.

Wolf, başlangıçta yol haritasının uygulanmasını denetleyecek bir grup gözlemciye liderlik etmekle görevlendirilmişti.

Ancak Hamas örgütünün düzenlediği intihar saldırıları ve İsrail’in de misilleme operasyonlarının ardından Wolf’un, görüşmelerde daha çok şiddet olaylarının azaltılması konusu üzerinde durması bekleniyor.

Bu arada İsrail radyosu, Filistin Güvenlik Şefi Muhammed Dahlan’ın, üst düzey bir İsrailli askeri yetkiliyle görüşeceğini bildirdi. Görüşmede, İsrail’in, Gazze’de işgal altında tuttuğu bazı yerlerden geri çekilmesi konusu ele alınacak. Filistin tarafı, İsrail’den, askerlerini, çatışmaların başladığı 2000 yılı Eylül öncesinde bulundukları noktalara çekmesini istiyor.

Filistinli bir yetkili de, gazetelere yaptığı açıklamada İsrail’in havayı yumuşatmak için askeri operasyonlarına üç gün süreyle ara vermeyi teklif ettiğini söyledi.

Ancak gerginlik devam ediyor. Hamas , “yol haritası” adı verilen planı reddediyor ve İsrail’in Gazze’de düzenlediği roket saldırılarına da misillemede bulanacağını bildiriyor. Başbakan Ariel Şaron’un da İsrail ordusuna Hamas’ı yoketme emri verdiği iddia ediliyor.

Öte yandan, Filistinli yetkililer İsrail tarafından iade edilen bölgelerde güvenliği sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Enformasyon Bakanı Nabil Amir, İsrail kuvvetlerinin çekileceği her yerde, Filistin yönetiminin güvenliği sağlayacağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG