Erişilebilirlik

Kıbrıs'a Ek BM Polisleri Gidecek - 2003-06-13


Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kıbrıs’ta görev yapan barışgücünün görev süresini uzatma kararı aldı. Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler barışgücünün görev süresini altı ay daha uzatırken 34 yeni asker daha gönderilmesi kararı aldı. Yeni askerler halen adada bulunan 1200 kişilik BM Barış Gücü'ne katılacak.

Takviye asker ihtiyacı, adanın Türk ve Rum kesimleri arasında seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesinin yarattığı yeni durum nedeniyle ortaya çıktı. Kıbrıs’taki BM Gücü bünyesinde çoğu Avustralya ve İrlandalı olmak 33 kişilik uluslararası bir polis gücü de görev yapıyor. Adayı ikiye ayıran Yeşilhat’ta giriş çıkışla ilgili resmi muameleler bu polisler tarafından yürütülüyor.

Nisan ayı ortasında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1974 barış harekatından beri ilk kez sınır kapılarını Kıbrıslı Rumlara açtı. Binlerce kişinin adanın iki kesimi arasında seyahat etmeye başlamasıyla sınır karakollarında giriş-çıkışı denetleyen Birleşmiş Milletler polisinin görev yükü birden arttı.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Sözcüsü Brian Kelly, polis gücünde artışın gerekli hale geldiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Zaten son bir iki yıldır sınır karakollarındaki işleri ancak karşılayabiliyorduk. Sınırın 23 Nisan’da açılmasıyla görevimiz birden arttı. Son iki aydır gerçekten olağanüstü bir çalışma göstermek zorunda kaldık."

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, adanın iki kesiminde seyahat kısıtlamalarının azaltılmasını memnunlukla karşıladığını ancak bunun Kıbrıs için varılacak siyasi anlaşmanın yerini alacak bir gelişme olmadığını açıkladı.

1963’de Türk ve Rum topulukları arasında çıkan çatışmalardan sonra Kıbrıs’a gönderilen BM barışgücü o günden beri adada bulunuyor.

XS
SM
MD
LG