Erişilebilirlik

Amerika İran'daki Gösterilerden Memnun - 2003-06-13


İran’da dün akşam da dinci rejime karşı gösteriler yapıldı.Tahran Üniversitesi yakınında toplanan birkaç yüz kişilik bir grup dini lider Ali Hamaney aleyhine sloganlar attı. Gösteriyi polis ve dinci bir topluluk, müdahale etmeden izledi. Üç gündür tekrarlanan gösteride dün akşam çatışma çıkmadı.

Amerika dün, İran’daki rejim karşıtı gösterilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dışişleri Bakanlık sözcüsü Richard Boucher, gösterilerin İran’ın İslamcı rejiminin yıkıcı politikalarına dikkati çektiğini vurguladı. Boucher, Washington’un, İran halkının özgürlük içerisinde yaşama arzularını seslendirmesini, desteklediğini ve alkışladığını kaydetti.

İran Lideri Ayetullah Ali Hameney, Boucher’ın açıklamasından kısa bir süre önce, gösterilerden ötürü Amerika’yı suçlamıştı. Hamaney, Amerika’yı ülkesinde ayrılık çıkarmaya çalışmakla itham etti.

İran’ın dini lideri Ayatullah Ali Hamaney, sertlik yanlısı grupları rejim aleyhtarı gösterilere müdahale etmemeye de çağırdı.Hamaney, televizyonda yaptığı konuşmada dinci rejim yanlısı grupların, göstericilerle çatışmadan kaçınmalarını istedi.

Çarşamba günü Tahran Üniversitesi civarında birkaç yüz öğrencinin başlattığı yürüyüş, kısa süre içinde, binlerce kişinin katıldığı büyük bir gösteriye dönüşmüştü. Göstericiler, seçimle işbaşına gelmemiş din adamları aleyhinde sloganlar atmış ve ilk kez, reformcu olarak işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi’nin istifasını istemişti.

XS
SM
MD
LG