Erişilebilirlik

'Kölelik' Raporunda Türkiye'nin de Adı Geçiyor - 2003-06-12


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın insan kaçakçılığı hakkındaki yıllık raporu açıklandı.

Rapor, aralarında Türkiye ve Yunanistan gibi iki NATO üyesinin de yer aldığı 15 ülkeyi bu sorunla mücadeleye çağırıyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell raporun önsözünde insan kaçakçılığını, günümüzün köleliği ve köle ticareti olarak niteliyor.

Raporda, geçen yıl, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere, yüzbinlerce kişinin köleliğe benzer koşullarda zorla çalıştırıldığı ya da cinsel sömürüye hedef olduğu belirtiliyor.

Raporda insan ticaretinin sadece devam etmekle kalmayıp giderek daha da arttığına dikkat çekiliyor. Modern kölelik kavramına, çok düşük ücretlerle imalathanelerde çalıştırma, zorla fahişelik ve evlilik ile evlerde hizmetçilik de dahil ediliyor.

İnsan ticaretinin önlenmesi istenen ülkeler arasında, Türkiye ve Yunanistan’ın yanısıra Bosna Hersek, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Sudan ve Haiti gibi ülkeler yer alıyor. Dışişleri Bakanı Powell insan ticaretini önemli ölçüde azaltamayan ülkelerin Amerikan yardımını kaybedecekleri uyarısında bulunuyor. Raporda Güney Kore ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin insan trafiğini önleme yönünde önemli adımlar attığına dikkat çekiliyor.

XS
SM
MD
LG