Erişilebilirlik

Ahmet Çelebi: 'Saddam Hayatta' - 2003-06-11


Irak Ulusal Kongresi Lideri Ahmet Çelebi, Saddam Hüseyin’in doğup büyüdüğü Tikrit’te saklandığını söyledi. Çelebi, Saddam’ın özel sekreteri Abid Mahmut’la birlikte sık sık yer değiştirdiğini söyledi.

Amerika'da bulunan Çelebi, New York'ta, Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Saddam’ı görenler oldu. Sözünü ettiğim bölgede birkaç kez görüldüğünü öğrendik. Ancak haberin bize ulaşması dört-beş gün sürdüğünden ihbar işimize yaramadı."

Çelebi, Saddam’la ilgili olarak Irak'ta dolaşan çeşitli söylentilere de değindi. Bu söylentilerden birine göre, Saddam Hüseyin, Irak Merkez Bankası kasasından aldığı 1.5 milyar Dolar’ın bir bölümünü, Amerikan askerlerini öldürenlere ödül olarak dağıtacağını duyurdu.

Savaş öncesi Amerika’ya Irak’ın kitle imha silahları konusunda abartılı bilgi vermekle suçlanan Çelebi, konuşmasında bu konuya da değindi. Irak Ulusal Kongresi Lideri, kitle imha silahlarının varlığından asla şüphesi olmadığını söyledi ve şimdiye kadar bulunamamasının, bulunamayacağı anlamına gelmediğini savundu. Çelebi, kitle imha silahlarının ortaya çıkarılabilmesi için Amerika’nın, eski Irak istihbarat dairesiyle işbirliği yaparak Saddam Hüseyin’i bulması gerektiğini vurguladı “Saddam’ı bulmakla kitle imha silahlarını bulmak aynı şey” dedi.

Ahmet Çelebi, konuşmasında, Amerika’nın yönetimi en kısa zamanda Iraklılar’a devretmemesini de eleştirdi ve şöyle konuştu: "Iraklılar kendilerini organize edebilirdi. Ancak işgal kuvvetleri Irak’ta siyasi sürecin hemen başlamasını istemedi. Bazı konularda kaygıları hatta korkuları var ve bu sorunlar siyasi sürecin başlamasını geciktiriyor."

Çelebi, Amerika tarafından yapay olarak yaratılmış ve gerçek halk desteğine sahip olmayan bir lider olduğu yolundaki suçlamaları reddetti, siyasi süreç başladığında kimin gerçek kimin yapay lider olduğunun ortaya çıkacağını söyledi.

Çelebi, Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Irak kentlerinde devriye gezen Amerikan askerlerini canlı hedef olarak niteledi, Irak’ın güvenliğinin Iraklılar tarafından sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG