Erişilebilirlik

35 Kişiden Biri Ülkesini Terkediyor - 2003-06-10


Uluslararası Göç Örgütü, dünyada göç hareketlerinin hükümetlerin yalnız başa çıkamayacakları boyuta ulaştığını bildiriyor.

Son 25 Yılda uluslararası göçün ikiye katlanarak geçtiğimiz yıl 175 milyona ulaştığına dikkat çeken örgüt, bunun her 35 kişiden birinin, daha iyi şartlar için ülkesini terketmesi anlamına geldiğini açıkladı.

Zengin ülkelerin düşündüğünün aksine, gelişmekte olan ülkelerdeki göçmenlerin endüstrileşmiş ülkelere değil, kendi bölgeleri içinde hareket ettiğini de belirten örgüt yetkilileri, göçmenlerin bir süre ülkeleri dışında kalarak daha sonra geri dönme niyetiyle göç ettiklerini söylüyor.

Dünya Bankası verilerine göre göçmenler kendi ülkelerine yılda 80 milyar dolar gönderiyor. Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü Brunson McKinley, bunun göçmenlerin ülkelerine büyük ekonomik katkı sağladığını belirtti.

"Oldukça yüksek bir miktar. Yılda 80 milyar dolar, bu ülkelere yapılan uluslar arası yardımdan, hatta bugünün kredi piyasasında verilecek borçlardan daha fazla bir miktar. Dış yatırımların miktarına ulaşan veya gerçekte ondan daha da fazla olan bir miktar."

Uluslararası Göç Örgütü’nün raporuna göre göçmenlerin büyük bir kısmı, köle ticareti yapanlar ve dolandırıcılar tarafından kullanılıyor. Örgüt yetkilileri yasa dışı göçmenliği önlemenin, bundan kar sağlayan kötü uygulamaları da azaltacağını söylüyor.

11 Eylül 2001 terör saldırılarının göçmenlik üzerindeki etkilerine de dikkat çeken örgüt, göçmenlere terörist gözüyle bakıldığı durumların arttığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG