Erişilebilirlik

Hamas Vazgeçmiyor - 2003-06-05


Militan Hamas örgütü, Filistin Başbakanı Mahmut Abbas’ın çağrısına rağmen silah bırakmayacağını açıkladı. Hamas, silahlı olarak Filistin halkının yanında olduğunu belirtti. Hamas örgütünün sözcüsü Abdül Aziz Rantisi, Filistin halkı özgürlüğe kavuşuncaya kadar ateşkesi kabul etmediklerini bildirdi. Rantisi’nin bu sözleri, Akabe zirvesinden önce Hamas’tan yapılan daha yumuşak tonlu açıklamalarla çelişiyor.

Hamas'ın kuruluş ilkeleri arasında İsrail devletinin ortadan kaldırılması ile şeriata uygun bir devlet kurulması yeralıyor.

Akabe zirvesinden birkaç saat önce, Hamas yetkililerinden İsmail Ebu Şanab ise, İsrail’in Batı Şeria ile Gazze’deki askerlerini geri çekmesi durumunda örgütün ateş-kes'e hazır olduğunu söylemişti.

Hamas’la benzer ilkeleri savunan İslami Cihad örgütü de İsrail, Filistin topraklarını işgale devam ettiği sürece silahlı direnişi sürdüreceğini açıkladı. İsraillileri hedef alan bombalı intihar saldırılarından bu iki örgüt sorumlu.

Filistin Başbakanı Mahmut Abbas iki örgüttün, İsrail’le görüşmelere fırsat tanımak üzere, saldırıları durdurmalarını istemişti.

Öte yandan yeni barış planına karşı çıkan İsrailliler de çok büyük bir gösteri için Kudüs’te toplandı. Batı Şeria ve Gazze’deki Yahudi yerleşim bölgelerinde yaşayanları temsil eden bir örgüt tarafından düzenlenen gösteride, İsrail hükümeti, bazı yerleşim bölgelerini dağıtmaktan ve bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermekten vazgeçmeye çağrıldı.

İsrail Başbakanı Ariel Sharon yıllardanberi işgal altındaki topraklarda Yahudi mahalleleri kurulmasını desteklemişti.

XS
SM
MD
LG