Erişilebilirlik

Saddam'ı Bulmak İçin Kazı Yapılıyor - 2003-06-05


Irak savaşının başlamasından birkaç hafta sonra Bağdat’ta Saddam Hüseyin ve iki oğlunun bulunduğu sanılan bir ev, Amerikan savaş uçakları tarafından ağır bombardımana tutulmuştu. Irak'taki koalisyon güçleri bombaların açtığı büyük çukur ve binadan geride kalan enkaz arasında, Saddam Hüseyin'e ait ipuçları bulabilmek için yeni bir inceleme başlattı.

Amerikalı Korgeneral David Mckiernan, evin yıkıntıları arasında bugüne kadar yeterli inceleme yapılamadığını söyledi.

7 Nisan gecesi, koalisyon güçlerinin Saddam Hüseyin ve iki oğlunun o sırada orada bulundukları yolunda aldıkları istihbarat üzerine Bağdat’ın Mansur mahallesindeki ev, havadan yoğun füze ateşine tutulmuştu.

Evin enkazında birkaç hafta önce inceleme yapılmıştı. Ancak bu hafta koalisyon askerleri enkaz arasında yeniden kanıt toplamaya başladı. Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Korgeneral McKiernan, ilk araştırmadan bir sonuç alınamamasından kendisinin sorumlu olduğunu söyledi. General, ilk araştırma sırasında ellerinde yeterli teknik olanağın bulunmadığını, şimdi ise enkazda adli tıp ve genetik uzmanlarının inceleme yapmaya başladığını bildirdi.

General McKiernan enkazdan toplanacak kanıtların Bağdat’ta inceleneceğini ancak laboratuvar incelemelerinin büyük ölçüde Katar ya da Amerika'da yapılacağını söyledi. McKiernan, Irak Baas partisi yöneticileri ve özellikle Saddam Hüseyin ve iki oğluna ne olduğu sorusuna mutlaka cevap bulmak istediklerini bildirdi. Amerika general, bunun, yeni Irak’ı kurmada başarılı olmak ve halkın korkularına son verebilmek için şart olduğunu söyledi.

Irak’ta son günlerde düzenlenen çeşitli saldırılarda Amerikan askerleri öldü. General McKierman bu saldırıların, Saddam Hüseyin'in hala hayatta olduğu ve diğer Baas partisi üyeleriyle birlikte bir direniş hareketine hazırlandığı şeklinde söylentilere yolaçtığını belirtti. Amerikalı komutan ellerinde, örgütlü bir ulusal direniş hareketi olduğu yolunda herhangibir bir kanıt bulunmadığını, bu saldırıların, bir zamanlar Irak’ı yönetmiş olan Baas partisinin kalıntıları tarafından düzenlenen sınırlı ve yerel hareketler olduğuna inandıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG