Erişilebilirlik

Akabe'de 'İki Devlet' Hedefine Onay - 2003-06-04


İsrail ve Filistin başbakanları, Ürdün’de Başkan Bush’la yaptıkları üçlü görüşmeden sonra barış içinde yaşayacak “iki devlet“ hedefini paylaştıklarını açıkladı.

Akabe kentinde düzenlenen görüşmede “yol haritası” adı verilen yeni Ortadoğu barış planı ele alındı.

Başkan Bush, görüşme sonrası yaptığı açıklamada tarafların önemli ilerleme kaydettiklerini ve bu konuda verdikleri sözleri tutacaklarını umduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise Batı Şeria ve Gazze’de yasadışı kurulmuş Yahudi yerleşim bölgelerini hemen kaldırmaya başlayacağını bildirdi.

Filistin Başbakanı Mahmud Abbas da İsrail işgaline karşı sürdürülen silahlı ayaklanmaya bitirme sözü verdi. Ancak militan Filistin örgütü Hamas, silahlarını bırakmayacağını açıkladı.

İsrail ve Filistin başbakanları Akabe Körfezi'ne bakan sarayın bahçesinde yanyana konuşurken tek tek barış için çalışma sözü verdi. Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, tüm acılara artık son verme zamanı geldiğini söyledi. Abbas, tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada Filistinliler'in kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini vurguladı: "Silahlı intifada sona ermelidir. İşgal ve Filistin halkının acılarına son verme ve bir Filistin devleti kurma hedefimizi gerçekleştirmek için barışcı yollara yönelmek ve bunları kullanmak zorundayız."

ABD, AB, Rusya ve BM tarafından hazırlanan yeni barış planı İsrail’le yanyana barış içinde yaşayacak bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor. İki taraf da planı desteklemekle birlikte İsrail, kabul ederken bazı koşullar ekledi. Akabe zirvesinde İsrail Başbakanı Şaron, hassas bir sorun olan Musevi yerleşim bölgeleri sorununun çözümü için ilk adımı atmaya hazır olduğunu açıkladı: "İsrail’in hukuk düzeniyle yönetilen bir toplum olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle, yasadışı kurulmuş yerleşim bölgelerini hemen kaldırmaya başlayacağız."

İsrail ve Filistin başkanlarını dinleyen Başkan Bush, barış yolunda ilerleme sağlandığını söyledi:"Bugün burada toplanan hepimizin ortak bir hedefi var: Kutsal Topraklar, birbirleriyle ve Ortadoğu’daki her ülkeyle barış içinde yaşayan iki devlet, İsrail ve Filistin devletleri arasında paylaşılmalıdır. Üstlendiğimiz görev güç ama başka seçeneğimiz yok."

Bush, tüm tarafların önemli taahhüdlerde bulunduğunu ve ABD’nin barış rüyasını gerçekleştirmek için elinden geleni yapacağını söyledi. Başkan, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’dan barış sürecine en büyük öncelik vermelerini istediğini belirtti.

Zirve, Başkan olduktan sonra Bush’un İsrail ve Filistinli liderlerle yaptığı ilk ortak toplantı oldu. Başkan Bush, bir gün önce de Mısır’da Arap ülkelerinin liderleriyle görüşmüştü.

XS
SM
MD
LG