Erişilebilirlik

Irak'ta Silahlar Toplanacak - 2003-05-31


Irak'daki askeri koalisyon güçleri, Irak vatandaşlarını ellerindeki ağır silahları teslim etmeye çağırdı. Irak vatandaşlarının önümüzdeki iki hafta içinde silahlarını teslim ettikleri takdirde herhangi bir ceza almayacakları, aksi halde, silah bulunduranların cezalandırılacağı açıklandı. Açıklamaya göre Irak vatandaşları otomatik silah, roket-atar ve el bombalarını yarından itibaren iki hafta içinde koalisyon kuvvetlerine keslim etmek zorunda.

Koalisyon yetkilileri bu tür silahların toplanmasının Irak'da güvenliği sağlama açısından hayati önem taşıdığını söyledi. Ancak Irak'ta birçok kişinin, güvenliğin hala tam olarak sağlanamadığı gerekçesiyle silahlarını teslim etmek istemediği bildiriliyor.

Bağdat’taki Amerikan kuvvetlerinin sözcüsü Binbaşı Scott Slaten Koalisyon kuvvetlerince tabanca gibi şahsi silahlara el konulmayacağını açıkladı. Sözcü şöyle dedi: "Irak halkını silahsızlandırmaya çalışmıyoruz. Amacımız sokaklarda bulundurulması sakıncalı olan ağır silahlara el koymak. Eğer bir Iraklı aileye evini korumak için tabanca gerekiyorsa bunu almayacağız ama ilerde bu tür silahlarla dışarıda dolaşmalarına da izin vermeyeceğiz." Binbaşı Slaten, iki hafta içinde silahlarını teslim etmeyen Iraklıların hapis çezasına çarptırılacaklarını bildirdi. Sözcü şöyle dedi: "İki hafta sonra düzenli bir şekilde silah toplama çalışmalarını başlatacağız. Gittiğimiz mahallelerde koordineli arama operasyonları düzenleyeceğiz, bu bölgeleri kordon altına alacağız gerekirse tek tek evleri arayacağız. Mahallelerinde böylesine tehlikeli silah bulundurmasını istemeyen ya da bunları kullananların zararlı kişiler olduklarını bilen Iraklılardan da yardım isteyeceğiz. Bu şekilde belirli kişi ve grupları hedef alabileceğiz ve silahlarını toplayabileceğiz. Daha sonra bu kişileri hapse atacağız."

Amerikalı sözcü, Iraklılara av, atış sporu ya da kişisel güvenlikleri için silah ruhsatı alma hakkı tanınacağını da bildirdi.

XS
SM
MD
LG