Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Yoğun Tempo - 2003-05-29


İsrail Başbakanı Ariel Şaron’la Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ikinci görüşmelerini yaparken, Başkan Bush da yeni barış süreciyle ilgili görüşmeler yapmak amacıyla gelecek hafta Ortadoğu’ya gitmeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü, Bush’un Salı günü Mısır’da Arap liderlerle, ardından Ürdün’de Kral Abdullah, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’la iki zirve yapacağını açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’a göre, Başkan Akabe’de Filistin ve İsrail başbakanlarıyla görüşmeden önce Mısır’da Arap liderlerle biraraya gelecek.

Başkan Bush, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı'yla gelecek Çarşamba Ürdün’ün Akabe kentinde üçlü bir zirve yapacak. Zirvede, Yol Haritası olarak adlandırılan yeni barış planı üzerinde, görüşmeler yoluyla ilerleme sağlanmasına çalışılacak. Plan, 2005 yılına kadar bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Filistin yönetimi Ortadoğu barış planını onayladı. İsrail ise, planı desteklemekle birlikte, güvenlik konularında, çekinceler ileri sürdü.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Başkan Bush’un bölge liderleriyle yapacağı yüzyüze görüşmelerin, barış planını uygulanabilir hale getireceğini söyledi.

Rice, “Başkan, Irak savaşı sonunda barış için yeni bir fırsat doğduğuna inanıyor. Başkan Bush, Filistin Başbakanı'nın değişmesini, İsrail hükümetinin barış planını kabul etmesini ve İsrail Başbakanı Şaron’un Filistinlilerle ortak bir gelecek olabileceği yolundaki sözlerinin önemine inanıyor," dedi.

Ürdün zirvesinden önce Başkan Bush, Mısır’da Arap liderleriyle barış planını görüşecek. Bu görüşmeye Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Bahreyn ve Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’la görüşecek. Rice’a göre, görüşmelerde, bölge ülkelerinin barış sürecini teşvik için neler yapabileceği üzerinde durulacak.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, Başkan'ın Arap liderlerle yapacağı görüşmelerde barış için tarihi bir fırsat yakalandığını, bu tarihi fırsat için herkesin sorumluluk alması ve barış istemesi gerektiğini vurgulayacağını belirtti. Rice, Filistin’in güvenlik konusunda reform yapması ve terör saldırılarını engellemesi gerektiğini de söyledi. Ayrıca, İsrail’in Filistinliler için yaşanabilir bir ortam sağlanmasına yardım etmesi gerektiğini de belirtti. Başkan'ın Arap liderlerle yapacağı görüşmelerde Ortadoğu ve ABD arasında serbest ticaret bölgeleri kurulması da ele alınacak.

Ortadoğu barış görüşmeleri Başkan Bush’un Polonya, Rusya ve Fransa ziyaretlerinden sonra yapılacak. Başkan Bush Ortadoğu gezisinde Katar’da bulunan Amerikan Merkez Komutanlığı'nı da ziyaret edecek.

Ortadoğu barış planıyla ilgili görüşmelere Filistin Lideri Yaser Arafat davet edilmedi. Başkan Bush, Filistin liderinin terörizmle mücadele konusunda yeterince çalışmadığını söyleyerek Filistin lideriyle görüşmeyi reddediyor. Bush Ortadoğu ziyareti sırasında Arafat’la görüşme yapmayacak.

XS
SM
MD
LG